5 C
Vinkovci
Petak, 26. travnja 2024.

Cikla kao hrana i izvor zdravlja

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na vinkovačkoj tržnici i sada možete pronaći sirovu ciklu po cijeni od 9 kn za kilogram, a u ponudi je i ukiseljena cikla čija se cijena kreće oko 10 kn za “klasičnu” teglu za zimnicu, onu od 720 ml

Ljekovita vrijednost cikle je neprocjenjiva. Sirova cikla je najzdravija, a može se konzumirati kao salata ili sok. Kod nas se najčešće konzumira kuhana ukiseljena cikla, ali je cikla ukusna i pečena ili pirjana, a poznata je i juha od cikle – boršč. Može se koristiti i za slastice, a ne treba zanemariti niti lišće koje se može pripremati kao špinat ili blitva ili miksati u kašastim sokovima

Na vinkovačkoj tržnici i sada možete pronaći sirovu ciklu. Ponuda je nešto manja, a cijena nešto veća nego ljetos kada joj je bila glavna sezona, iz sjetve u svibnju i lipnju, a i potražnja je bila veća jer se svježa cikla tražila radi ukuhavanja ili zamrzavanja za zimu. Ipak, kilogram svježe cikle još uvijek nije preskup u odnosu na hranjiva i ljekovita svojstva ovoga povrća. Cikla se uglavnom prodaje po cijeni od 9 kuna za kilogram, a u ponudi je i ukiseljena cikla čija se cijena kreće oko 10 kuna za “klasičnu” teglu za zimnicu, onu od 720 ml. Sirovu ciklu, naravno, možete potražiti i u voćarnicama kao i u trgovačkim centrima gdje možete kupiti i ukiseljenu ciklu kao sastavni dio ponude ukiseljenoga povrća ili potražiti, primjerice, sok od cikle.



Ako sami želite uzgajati ciklu, bilo za lijek bilo za hranu, budući da je najzdravija sirova cikla treba znati kako svježu ciklu iz svoga vrta možete imati praktički tijekom cijele godine. Cikla se, poznato je, može sijati više puta tijekom godine, pa tako i ubirati od proljeća do kasne jeseni. Od sjetve do berbe, ovisno o sorti, potrebno je 60 do 90 dana. Sijati se može već u veljači na zaštićenoj gredici pod staklom. Sijanje na otvorenoj gredici počinje u travnju, glavna sjetva je u svibnju i lipnju za berbu tijekom ljeta i kiseljenje ili zamrzavanje za zimu. Zadnja sjetva je u srpnju ili kolovozu, cikla dolazi u kasnu jesen te se, kako bi i tijekom zime imali svježu ciklu, čuva u podrumima u sanducima s vlažnim pijeskom ili piljevinom ili, ako je riječ o većim količinama, u trapovima.

Sirova cikla može se konzumirati kao salata, a osnovni recept vrlo je jednostavan. Ciklu treba očistiti, naribati i začiniti, a može se raditi i u kombinaciji s ribanim hrenom i celerom. Također, može se raditi i sok, ribanjem i ocjeđivanjem ili miksanjem u kombinaciji s drugim povrćem i voćem. Tek ubrana cikla uobičajeno daje pola litre do 7 dl sok po kilogramu, a odstajala ili iz trapa znatno manje. A ljekovita svojstva cikle su doista brojna. Ona djeluje kao antianemik, antibakterik, antikancerogenik, antioksidans, antipiretik, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant.

Iako kuhana i ukiseljena cikla nema onakvo ljekovito djelovanje kakvo ima svježa cikla, upravo se tako spremljena cikla najviše konzumira i ona je u pravilu neizostavni dio ponajprije zimskoga jelovnika kao kiseli dodatak mnogim zimskim jelima. Kiseljenje cikle nije pretjerano zahtjevan posao, ali zahtijeva određeno vrijeme. Ciklu valja očistiti, skuhati, oguliti, izrezati na ploške, poslagati u staklenke, zaliti pripremljenom tekućinom za kiseljenje, pričekati da “popije” određenu količinu tekućine pa nadoliti. Prije slaganja staklenke je dobro sterilizirati, a postupak sterilizacije trebao bi ići i nakon zatvaranja staklenki, u pećnici ili zagrijavanjem u posudi s vodom. Iako se u mnogim starim “tekama” s receptima kao sastavni dio za tekućinu za kiseljenje cikle, može naći i šećer, i to ne baš u malim količinama, pa tako i pola kilograma šećera na 5 kilograma očišćene cikle, šećer, što je vrlo važno posebno za dijabetičare, uopće nije potreban, kao što nije nužan ni konzervans. Dovoljni su ocat, voda, sol, zrna papra i po želji korijen hrena. Kuhana cikla, inače, može se čuvati i u zamrzivaču. Najbolje je kuhanu ciklu oguliti i zamrznuti cijelu te nakon odmrzavanja narezati na ploške i začiniti za salatu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno