Umjetnička udruga Asser Savus iz Vinkovaca uz pomoć Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD), a pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca, najavljuju organizaciju četvrtog izdanja Film festivala glumca, koje se ove godine održava od 8. do 15. listopada. I ove ćemo godine vidjeti gotovo sve recentne hrvatske filmove kao i manjinske produkcije, koji su obilježili ili još obilježavaju razdoblje od prethodnog festivala. Da se podsjetimo: laureati s prošlogodišnjeg festivala su Alma Prica, Krešimir Mikić, Snježana Sinovčić Šiškov i Nikša Butijer, kojima su, prema mišljenju stručnog žirija, dodijeljeni Zlatni i Srebrni Orioni. Ocjenjivački sud sastavljen od naših mladih gimnazijalaca proglasio najboljim filmom ostvarenje Vinka Brešana “Koja je ovo država”.
I ove će se godine sve projekcije održati u večernjim satima u dvorani Gradskog kazališta Joza Ivakić, naravno sukladno epidemiološkim preporukama i odlukama Stožera civilne zaštite a uzrokovanih pandemijom korona virusa.
Odgovoran za sve festivalske vizuale je poznati crtač, dizajner, scenograf, fotograf, filmaš, animator i pisac Davor Schunk a Zlatne i Srebrne Orione izradio je naš Vinkovčanin, kipar Vladimir Voćanec.
Voditeljica otvaranja i zatvaranja festivala je Biljana Pavlović.
I ove godine Film festival glumca nudi prebogat program koji se sastoji od igranih, dokumentarnih i animiranih filmova: u osam festivalskih dana više od dvanaest naslova. Pa krenimo redom…
Četvrtak, 8. listopada 2020.
20:00 h – Svečanost otvaranja 4. Film festivala glumca
20:30 h – Tereza37 r. Danilo Šerbedžija
Petak, 9. listopada 2020.
18:00 h – Dječji filmski vikend: Put kući jednog psa (A Dog’s Way Home, 2019.) r. Charles Martin Smith
20:00 h – Sin (drama), režija Ines Tanović
Subota, 10. listopada 2020.
18:00 h – Dječji filmski vikend: Tko se boji vuka još (Volky i ovtsi. Beeezumnoe prevarshchenie, 2016) r. Maxim Volkov, Andrey Galet
20:00 h – Mater r. Jure Pavlović
22:00 h – After-Party: Rock bar Saloon – koncert dirty-rock-cover benda Einfort
Nedjelja, 11. listopada 2020.
19:00 h – Prvi do srca: Ivo Gregurević r. Branko Schmidt
20:30 h – Filmovi o Domovinsko ratu: Gavran 101 r. Biljana Čakić
Ponedjeljak, 12. listopada 2020.
20:00 sati – Bosonogi car (The Barefoot Emperor) r. Peter Brosens, Jessica Woodworth
Utorak, 13. listopada 2020.
20:00 h – Ribanje i ribarsko prigovaranje r. Milan Trenc
Srijeda, 14. listopada 2020.
18:00 h – Glas r. Ognjen Svilčić
20:00 f – AnimaOptik, gost Krešimir Zimonić; moderator Davor Schunk
Četvrtak, 15. listopada 2020.
19:00 h – Dopunska nastava r. Ivan-Goran Vitez
21:00 h – Dodjela nagrada i priznanja te zatvaranje 4. FFG
22:00 h – After u organizaciji El-Tel-Friz
I pred ovogodišnjim stručnim žirijem, u sastavu Goran Ribarić (redatelj), Jelena Miholjević (glumica) i Karmen Sunčana Lovrić (glumica), bit će vrlo zahtjevan posao odabira najboljih interpreta, za Zlatne i Srebrne Orione, u kategorijama Najbolja(i) glumica i glumac te Najbolji sporedna(i) glumica i glumac.
Možda će još teže biti odabrati Najbolji film tradicionalnom ocjenjivačkom sudu FFG-a, sastavljenom od mladih vinkovačkih gimnazijalaca, polaznika medijske kulture, koje vodi prof. Marija Tikvić.
Sasvim izgledno je za očekivati cijeli niz gostiju, od prijatelja festivala kao i onih koji će svojom nazočnošću dodatno animirati publiku i pojačati interes za filmovima koji će biti prikazani. Tako da ćemo već na otvaranju 4. Film festivala glumca, na projekciji filma Tereza37, u gostima imati njezinog redatelja i producenticu: Danila Šerbedžiju i Irenu Marković. U nedjelju ćemo u Vinkovcima premijerno vidjeti i dokumentarni film “Prvi do srca: Ivo Gregurević”, kojega je snimio Ivin kolega i prijatelj, redatelj Branko Schmidt. I on je potvrdio svoj dolazak na projekciju. Isto veće, a u sklopu Filmova o Domovinskom ratu bit će prikazan novi dokumentarac Biljane Čakić “Gavran 101”, potresna priča o hrvatskom heroju Damiru Tomljanoviću Gavranu.
Cijelom festivalu će prisustvovati i tvorac ovogodišnjeg vizuala Davor Schunk, koji će uz pomoć legendarnom strip crtača i animatora Krešimira Zimonića upriličiti zanimljivu večer pod nazivom “AnimaOptik”, što je potpuna i apsolutna novost na festivalu (a o čemu ćemo više drugom prilikom). Za očekivati je i dolazak članova stručnog ocjenjivačkog suda, Jelen Miholjević, Karmen Sunčane Lovrić i Gorana Ribarića a vjerojatno ćemo biti i u društvu glumice Marine Redžepović te redatelja Ivana-Gorana Viteza ispred filma “Dopunska nastava” ali mladog glumca Filipa Mayera koji bi ove godine trebao promovirati svoj novi film “Ribanje i ribarsko pregovaranje“. Sasvim je izvjesno da će na festival doći i neki od nagrađenih
Na kraju moramo spomenuti i pokrovitelje bez kojih ova organizacija ne bi bila izvodiva. U prvom redu tu je Grad Vinkovci i gradonačelnik Ivan Bosančić, a pomogli su i Vukovarsko-srijemska županija, HAVC, Auto Stočko, El-Tel-Friz, Sokol, Bošković-elektromontaža i Zuki.
Medijski pokrovitelji 4. FFG-a su: Plava vinkovačka TV, Novosti, Glas Slavonije i portal Cibalia-Info.
Vidimo se uskoro, na 4. Film festivalu glumca!
www.assersavus.hr
Facebook