Foto: Đuro Karalić

Pokladnim jahanjem u Bapskoj počela su ovogodišnja pokladna jahanja u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Jučer je tako ulicama ovog malenog mjesta u blizini Iloka projahalo oko 40 konjanika.

Nakon blagdana Sveta Tri Kralja tradicionalno su počela pokladna jahanja koja traju sve do Čiste srijede i početka korizme. Običaj je to koji datira još iz vremena Vojne krajine, kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka, a iz godine u godinu organizira se u sve većem broju sela diljem Slavonije i Baranje, u kojima taj običaj nikada prije nije postojao.

“Skupilo nas se dosta, odsvakuda po malo”, rekao je Dubravko Asić iz Bapske te dodao kako su Srijemci oduvijek bili privrženi konjima. U njegovom domaćinstvu sada je pet konja koje jašu sin i kći, a dolaze na jahanje i njihovi prijatelji.

Odjeveni u tradicijsko ruho pokladni jahači projahali su Bapskom zaustavivši se na ukupno tri postaje čiji su ih domaćini pogostili, a jahači su im se odužili pjesmom. Na odlasku iz kuće u kojoj su primljeni, konjanici bi u znak zahvale zapjevali “Domaćine, od srca ti hvala, što nam tvoja desna ruka dala”.

Danas je na rasporedu pokladno jahanje u Šiškovcima gdje je održano šesto jubilarno natpjevavanje.