11 C
Vinkovci
Subota, 20. travnja 2024.

Tradicionalni Pokladni koncert vinkovačkog KUD-a “Šumari”

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

KUD “Šumari” Vinkovci i ove godine nastavio je dugogodišnju tradiciju Pokladnog koncerta. Tako su se sinoć u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci predstavile sve sekcije KUD-a: mlađa i starija dječja skupina, tamburaška škola, tamburaški orkestar, Ženska pjevačka skupina “Šumarice”, solisti te folklorni ansambl. “Šumari” su ovom prilikom i premijerno izveli novu koreografiju “Dolina Neretve s poskočicom”, a gost koncerta bila je Kulturno umjetnička udruga “Škrapa” iz Momića.

KUD “Šumari”, moglo se čuti, osnovan je 1952. godine tako da imaju blizu sedamdeset godina plodnog i predanog rada u istraživanju, sakupljanju, umjetničkom obrađivanju plesnih koreografija, sviranju tambura i pjevanju narodnih pjesama skupljenih u bezgraničnom bogatstvu hrvatske folklorne tradicije.

Repertoar ansambla uključuje koreografije i narodne nošnje iz svih krajeva Hrvatske, kao i vlastite vokalne i instrumentalne brojeve.

Dječji folklorni ansambl djeluje preko dvadeset godina tijekom kojih su nastupali po cijeloj Lijepoj našoj, a dvanaest puta predstavljali su Vinkovce, Vukovarsko srijemsku županiju i Hrvatsku na međunarodnim dječjim festivalima.


Tamburaška škola, dječji tamburaški sastav i odrasli tamburaški orkestar, aktivno sudjeluje u svim programima sekcija KUD-a.

Ženska pjevačka skupina “Šumarice” u ovom sastavu djeluje pet godina. Pjevaju a-capella ili uz pratnju tamburaškog orkestra. Sudjelovale su na raznim kulturnim događanjima Vinkovaca kao i na nekim drugim manifestacijama u županiji i izvan nje.

Predsjednik društva je Damir Dekanić, umjetnički voditelj Dario Grčić, voditeljica pjevanja Julija Dujić, voditelj tamburaškog orkestra Šimo Dominković, voditelj dječjeg ansambla Martin Lamešić, voditeljica mlađe dječje skupine Dinka Liščić, tajnik Ivan Lion, garderobijerka Ružica Lamešić.

Glavni sponzor “Šumara” su Hrvatske šume Zagreb, Uprava šuma Vinkovci , a za svesrdnu pomoć u radu zahvaljuju i DI Spačva, Gradu Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno