Nedavno je u Budimpešti održano veteransko Europsko prvenstvo u stolnom tenisu. Nastupilo je 3270 igrača i igračica, a Hrvatska se može pohvaliti da ima dvostruku europsku prvakinju. Riječ je o Brankici Batinić, jednoj od najboljih stolnotenisačica Hrvatske svih vremena. U pravilu, kad god Brankica nastupi, “sleti” neka medalja. Četiri puta je igrala na Europskom prvenstvu i sva četiri puta je bila zlatna.

“Prvo zlato osvojeno je 1999. u Göteborgu u kategoriji 40+. Sljedeće zlato stiglo je u Poreču 2009., ali u kategoriji 50+, a u istoj kategoriji sam bila zlatna 2015. u Tampereu.”, istaknula je Branka Batinić. Tradicija je nastavljena i u Budimpešti u kategoriji 60+. No, osim pojedinačne, Batinić je bila zlatna i u paru s Ruskinjom Larissom Farinom, koju je pobijedila u pojedinačnom finalu (3:1). I taj je uspjeh već ostvarila. Dvostruka europska prvakinja bila je u Poreču 2009.

No, nisu to jedini uspjesi naše Vinkovčanke u veteranskoj konkurenciji. “Četiri puta sam nastupila na veteranskim Svjetskim prvenstvima. U pojedinačnoj konkurenciji sam osvojila zlato 2006. u Bremenu, a na istom tom prvenstvu sam s Farinom bila zlatna u parovima. Osim toga, u kolekciji imam dva pojedinačna srebra i broncu.”, kaže Branka.

Članovi STK “Cibalie” Vinkovci Danijel Jelinek i Davor Lončar s Brankom Batinić

Batinić je rođena 8. svibnja 1958. u Vinkovcima, a stolni tenis počela je trenirati u STK Spačva, da bi nedugo potom prešla u STK Lokomotiva, gdje je radila s Hermanom Vukušićem i Ljubinkom Skakićem. Kasnije je prešla u zagrebačku Mladost, s kojom je ostvarila odlične rezultate. Pojedinačno je 15 puta bila prvakinja Hrvatske, 12 puta prvakinja Jugoslavije, trostruka je prvakinja Balkana, jednom je osvojila europsku Superligu. S Dragutinom Šurbekom bila je brončana na Svjetskom prvenstvu, a na to je dodala i tri srebrne medalje na EP-ima 1982. (mješoviti parovi) i 1984. (parovi i ekipno). U bogatoj karijeri osvojila je brojne nagrade poput Nagrada grada Zagreba (1982.), Nagrada SFKH (1982.), bila je najbolja sportašica Zagreba, Hrvatske (1975., 1984.) te Jugoslavije (1975.).

Od aktivnog stolnog tenisa oprostila se 1994,a kasnije je kao trenerica radila u Njemačkoj, a posljednje tri godine vodila je jednu regiju u Švedskoj. No, i tome je došao kraj. “Odlučila sam se vratiti u Hrvatsku, odnosno u Zagreb. Nadam se da ću uspjeti to ostvariti. Za Božić sam bila u kampu u Vinkovcima, koji je organizirala STK Cibalia te vjerujem da ću i s njima nastaviti surađivati.”, zaključila je Branka Batinić.