Foto: Douglas Slocombe
Dobar posao u Italiji” (The Italian Job) je britanski akcijski film redatelja Petera Collinsona, poznat kao jedno od klasika žanra i najpopularnijih ostvarenja britanske kinematografije. Film je premijeru imao na današnji dan 5. lipnja 1969. godine u Londonu.
Charlie Croker, čiji lik tumači Michael Caine, je profesionalni londonski kriminalac koji nakon izlaska iz zatvora doznaje za plan spektakularne pljačke u Torinu a koju je razradio njegov “talijanski kolega” i prijatelj, prije nego li ga je smaknula lokalna mafija. Film se bavi planiranjem kako izvesti tu pljačku stoljeća, pri čemu mu pomoć iz zatvora pružati londonski gangsterski boss Bridger (čiji lik tumači Noël Coward). To će ih, naravno, otvoreno konfrontirati s onima koji je i sami kane izvesti, talijanskim mafijašima na čijem se čelu nalazi gazda Altabani (Raf Vallone).
Scenarij za “Dobar posao u Italiji” je napisao Troy Kennedy Martin i na njega je u znatnoj mjeri utjecao  antiestablišmentski duh tadašnjeg doba, ali i ironično prikazivanje britanskih kriminalaca “patriota”, koji se s talijanskom mafijom nadmeću poput nogometnih reprezentacija. Film obiluje humorom, što se može prvrnstvenu zahvaliti angažman vrlo popularnog komičara Bennyja Hilla, kome je ova relativno mala, ali dojmljiva uloga (profeson Simon Peach) bila jedan od najistaknutijih filmskih nastupa u karijeri.
“Dobar posao u Italiji” je, međutim, daleko snažniji dojam napravio antologijskim akcijskim scenama vožnje Mini Cooperima torinskim ulicama, ali isto tako antologijskom završnom scenom koja predstavlja jedan od najspektakularnjih vrhunaca u povijesti filmske umjetnosti. “Dobar posao u Italiji” je 2003. godine dobio svoj remake u obliku istoimenog hollywoodskog filma, a 2012. je u Bollywoodu snimljena verzija pod naslovom “Players”.