Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Veleučilište „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru organizira 5. Međunarodni znanstveno-stručni skup „Fizioterapija u sportu, rekreaciji i wellnessu“ na kojemu sudjeluju autori stručnih i znanstvenih radova iz zemlje i inozemstva.

“Fizioterapija je danas jedna posebna, možemo reći već znanstvena, a prije svega stručna disciplina. Upravo zbog toga Veleučilište „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru organizira znanstveno stručni skup „Fizioterapija u sportu, rekreaciji i wellnessu“. Moramo napomenuti da se ove godine prvi puta konferencija boduje od Hrvatske komore s 12 bodova, što je jedan novi doprinos, novi dodatak našoj konferenciji. Organiziramo je da bi promovirali naš, prije svega stručni, a samim time i poslije diplomski stručni studij fizioterapije.”, rekao je dekan Sudarić.

Dodao je kako je studij fizioterapije danas najatraktivniji studij uVukovaru, ali i cijeloj Hrvatskoj a studenti koji završe studij lako dolaze do zaposlenja kako u Hrvatskoj tako i van nje. Upravo zbog toga i ovom međunarodnom konferencijom dajemo jedan dodatak na našem studiju, na našem Veleučilištu.

Istaknuo je veliki interes za studij fizioterapije uz podatak da je ove godine upisan maksimalan broj studenata iz fizioterapij 110 a za tih 110 mjesta bilo je preko 650 prijava što znači da je iznimno atraktivan, od toga 200 prijava je bio prvi izbor.

O statusu fizioterapeuta u Hrvatskoj govorila je Mirjana Grubišić predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta rekavši kako je status fizioterapeuta u Hrvatskoj na papiru predivan.

“Postavili regulaciju struke u skladu s Europom već prije 10 godina. Na žalost, modeli pružanja fizikalne terapije nisu bili organizirani adekvatno tako da fizioterapeut, na žalost pacijenta i na štetu pacijenta nije mogao raditi po protokolima i pravilima struke. Međutim, od 1.1.2019. Zakon o zdravstvenoj zaštiti se promijenio, tako da se po prvi puta djelatnost fizikalne terapije izdvaja kao zasebna djelatnost i na primarnoj i na sekundarnoj razini.”, rekla je, između ostaloga Grubišić.