21 C
Vinkovci
Utorak, 16. travnja 2024.

Istočna obilaznica Vinkovaca: Završen kružni tok Mala Bosna

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Nakon kružnog toka u Mirkovcima na istočnoj obilaznici grada Vinkovaca ovih je dana završena i gradnja kružnog toka na izlazu iz Male Bosne. Nakon kašnjenja zbog lošeg vremena u travnju i svibnju, novi rok za dovršetak obilaznice, 14. rujna, nije upitan.

Od predviđena tri kružna toka na istočnoj obilaznici grada Vinkovaca, nakon onoga u Mirkovcima, završena je i gradnja kružnog toka na izlazu iz Male Bosne, a preostao je još završetak kružnoga toka na ulazu u Nuštar. Završena su i tri nadvožnjaka, a pri samom kraju su i radovi na četvrtom, onom preko željezničke pruge Zagreb – Tovarnik. Radovi na izgradnji istočne obilaznice Vinkovaca, jednotračne ceste koja je i dio konačnog rješenja sustava cesta Osijek-Nuštar-Vukovar i Vinkovci-Županja, a osnovna joj je namjena rasterećenje prometne mreže u Vinkovcima od tranzitnog teretnog prometa, počela je svibnju 2017. godine. Projektom vrijednim 120 milijuna kuna isfinancirana je gradnja dvije etape obilaznice. Ukupno, riječ je o 7 kilometara ceste, tri kružna toka: Mirkovci, Mala Bosna i Nuštar te četiri objekta: nadvožnjak preko željezničke pruge Zagreb-Tovarnik, nadvožnjak preko kraka 5 čvora “Vinkovci–istok”, nadvožnjak preko željezničke pruge Vinkovci-Drenovci i nadvožnjak preko industrijskog kolosijeka za Silos.


Kako ističu u Hrvatskim cestama, istočna obilaznica Vinkovaca u ovom je trenutku kapitalni projekt u cijeloj Slavoniji i Baranji, kojim se iz Vinkovaca izmješta tranzitni teretni promet vezan uz državne ceste D55 i D46, izuzetno prometno opterećene ceste s prosječnim dnevnim prometom preko 8 tisuća vozila. Riječ je o vrlo značajnom infrastrukturnom projektu, koji će omogućiti da se cijela Vukovarsko-srijemska županija bolje prometno poveže, ali i da se Vinkovci brže razvijaju jer, kako ističu u Gradskoj upravi, osim što će doprinijeti izmještanju terertnog prometa iz gradskog središta, istočna obilaznica otvorit će novi potencijal za gospodarstvenike koji će moći graditi svoje objekte uz obilaznicu.

Nakon projekta izgradnje istočne obilaznice grada Vinkovaca, u dijelu cestovnog prometa u Vinkovcima će uslijediti još jedan važan projekt, a riječ je o rekonstrukciji ceste u Ulici Ruđera Boškovića, koja obuhvaća i rekonstrukciju raskrižja na državnoj cesti DC55, ulica Ruđera Boškovića, Hrvoja Vukčića – Hrvatinića i Nikole Tordinaca u kružni tok.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno