14 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

340 prvašića sjeda u klupe vinkovačkih osnovnih škola

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U osnovnim školama ukupno je manje 97 učenika, a broj prvašića manji je za 7, u srednjim školama ukupno je manje 39 učenika, a broj učenika prvih razreda manji je za 14

U ponedjeljak, 9. rujna, počinje nova školska godina 2019./2020. Učenike osnovnih škola na školskim klupama dočekat će udžbenici kupljeni novcem iz državnog proračuna, a Grad Vinkovci posebne bonuse ponovno je osigurao za učenike prvog razreda osnovnih i srednjih škola te za osnovnoškolce od 2. do 8. razreda.

U školskim klupama u ponedjeljak će se naći i 6460 učenika vinkovačkih osnovnih i srednjih škola, 136 manje nego lani. Prema podacima iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca i Upravnog odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije, u osnovnim školama ukupno je manje 97 učenika, a broj prvašića manji je za 7 dok je u srednjim školama ukupno manje 39 učenika, a broj učenika prvih razreda manji je za 14. Novu školsku godinu u vinkovačkim osnovnim školama upisuje 340 prvašića, a ukupno 2917 učenika. Prvi razred u vinkovačkim srednjim školama upisuje 895 učenika, a ukupni broj učenika u novoj školskoj godini je 3543.

Za grad zanimljivi su podaci za osnovne škole jer je tu riječ baš o vinkovačkoj populaciji. OŠ Antuna Gustava Matoša ove je godine upisala 56 prvašića, 4 manje nego lani, a ukupno je 557 učenika, 25 manje nego lani. OŠ Bartola Kašića upisala je 32 prvašića, 2 manje, a ukupno je 323 učenika, 25 manje. OŠ Josipa Kozarca upisala je 57 prvašića što je 4 više, a ukupno je 507 učenika što je 22 manje. U OŠ Ivana Gorana Kovačića upisan je isti broj prvašića kao lani, 56, a ukupno je 484 učenika što je 3 manje. OŠ Vladimira Nazora upisala je 60 prvašića, 9 manje, a ukupno je 459 učenika, 26 manje. U OŠ Ivana Mažuranića 52 su prvašića, 7 manje, a ukupno je 397 učenika, dva više nego lani. Najveća razlika u broju prvašića i to pozitivna, bilježi se u OŠ Nikole Tesle u Mirkovcima gdje je upisano 27 prvašića, 11 više nego lani, a ukupno je 190 učenika, 9 manje nego lani.



Sve učenike osnovnih škola na školskim klupama u ponedjeljak će dočekati udžbenici kupljeni novcem iz državnog proračuna, a za školarce posebne bonuse osigurao je Grad Vinkovci. Tako je i ove godine za učenike prvog razreda osnovnih i srednjih škola osigurana novčana naknada u iznosu od 1.000,00 kuna, a za osnovnoškolce od 2. do 8. razreda vaučeri u vrijednosti 500,00 kuna.

A dok je vinkovačkih osnovnoškolaca manje, u Dječjem vrtiću Vinkovci, doznajemo, veći je broj mališana nego lani. Već u lipnju popunjena su sva raspoloživa mjesta, a u objektu Budućnost pokazala se potreba za otvaranjem još jedne skupine. Broj djece sada je 491 dok je prošle godine bio 418, a interes za upis još traje.

Najveća razlika u broju prvašića i to pozitivna, je u OŠ Nikole Tesle gdje je upisano 11 prvašića više, ukupno 27, dok je ukupan broj učenika 190 što je 9 manje

Na početku školske godine posebna pozornost posvećuje se sigurnosti djece u cestovnom prometu. Policijski službenici provode niz aktivnosti tijekom rujna, a poseban je naglasak na edukaciji prvašića. Velika odgovornost je i na vozačima kojima je upućen poseban apel za oprez u prometu posebice u vrijeme početka i završetka nastave.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno