U protekla 24 sata zabilježena su 53 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj danas 1.142. 132 osobe su na bolničkom liječenju, sa četiri pacijenta na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 640 osoba – najnoviji su podaci Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ministar Beroš rekao je kako je do sada zabilježeno 3.775 osoba pozitivnih na koronavirus, a prosječna dob oboljelih je 47,4 godine, dok je ministar Božinović napomenuo kako je mjera nošenja maski obavezna na razini cijele države.

„U ugostiteljskim objektima, trgovinama, javnom prijevozom. Rukovodimo se po onome na što nam ukazuju brojne analize, to je da je jesen razdoblje u kojemu bi se mogli suočiti s većim izazovima, pa ovo razdoblje moramo iskoristiti da steknemo navike koje će nam biti neophodne kada će doći jesen. Imat ćemo i sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena. Svima nam je cilj prihvatiti novo normalno i treba postati praksa nositi masku. Pokazalo se da su učinkovite“, napomenuo je Božinović te dodao kako vode brigu i o turističkoj sezoni, a opasnosti od turista trenutno nema.

Aktivnih slučajeva je 1145, otpuštenih iz bolnice je 17, a oporavljenih kod kuće je ukupno 1620. Ukupno je do sada testirano 94.175 uzoraka. Do sada je od početka epidemije u Hrvatskoj umrlo 119 osoba.

“Otprilike svaka tri sata treba mijenjati maske, ali ovisno o temperaturi, za platnene isto imati dvije-tri dnevno, ovisno o tome je li čovjek ispod toga kašlje ili kiše,” napomenula je Alemka Markotić.