Povodom 53. Priredbe Mladost i ljepota Slavonije i koja će se 15. veljače održati u Starim Mikanovcima danas je u Gradskom muzeju Vinkovci održana konferencija za medije. O priredbi koja značajno doprinosi očuvanju tradicijske kulture Hrvata Šokaca s prostora Slavonije i Srijema govorili su Mario Milinković, načelnik općine Stari Mikanovci, Anica Lekić, predsjednica KUD-a Šokadija i mr. sc. Ljubica Gligorević, stručna suradnica priredbe.

Kao i 1968. godine kada je održana prva Priredba – izbor ljepotice, tako i 53 godina kasnije Priredbu „Mladost i ljepota Slavonije“ organizira KUD „Šokadija“ Stari Mikanovci. Uz sudionike revije na priredbi sudjeluje domaći KUD „Šokadija“ i gosti večeri „Najbolji hrvatski tamburaši“ koji će svirati i na zabavi poslije priredbe.

“Ponosni smo što smo uspjeli očuvati i organizirati ovu priredbu dugi niz godina. Malo više od pola stoljeća traje ova lijepa priča. Naši stari su to prepoznali, prenosili nama a mi prenosimo dalje, sve ide s generacije na generaciju i nadamo se da će mladi koje podučavamo naslijediti našu tradiciju i uspjeti barem još pola stoljeća održavati ovu manifestaciju. Na početku će nastupiti KUD “Šokadija” koji je i domaćin. Revija je naravno bitna, ali moramo pokazati i ostale stvari koje imamo. Ponosni smo što dugi niz godina predstavljamo stare zanate, igrokaze, postavljane scena te običaja. U etno kutku vas očekuje prikaz Mikanovačkih stanova. Gosti večeri su Najbolji hrvatski tamburaši, a nastupit će i muško ženska pjevačka skupina KUD-a “Šokadije”. Nastupit će i Stipo Gašparović s pjesmom “Kad umrem pjevat će Slavonija”, a ta pjesma je kroz godine postala himna naše priredbe”, istaknula je ovom prilikom Anica Lekić, predsjednica KUD-a Šokadija.

Prema riječima Maria Milinkovića načelnika općine Stari Mikanovci, interes za manifestaciju je sve veći. Ovakvim manifestacijama i njihovim kontinuiranim obilježavanjem čuvamo običaje i tradicijsko ruho.

“Na reviji će nastupiti 8 djevojaka, 7 momaka i 5 snaša. Sudionici dolaze iz skoro svih naših slavonskih županija, jedino se nije nitko prijavio iz Sisačko-moslavačke. Najviše sudionika je naravno iz naše Vukovarsko-srijemske županije, no nešto je manji broj u odnosu na prijašnje godine. Sudionici su različiti likovi iz nekadašnjeg tradicijskog života i kulture. S ovom priredbom rekonstruiramo prošlost. Svima koji su u stručnom prosudbenom sudu će sigurno biti teško. Uz mene u žiriju će biti kolegica Dubravka Matoković iz Gradskog muzeja Požega te Jasmina Jurković Petras iz Gradskog muzeja Virovitica”, dodala je Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica.

Priredbu Mladost i ljepota Slavonije osmišljava i organizira KUD Šokadija Stari Mikanovci uz potporu Općine Stari Mikanovci, ZAKUD-a Vinkovci, Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Priredba Mladost i ljepota Slavonije 1994. godine uvrštena je među četiri najvažnije tradicijske manifestacije Vukovarsko-srijemske županije (Vinkovačke jeseni, Šokačko sijelo, Konji bijelci).

Osnovni motiv i cilj organizatora Priredbe Mladost i ljepota Slavonije jeste njegovanje i promidžba kulturne baštine, čuvanje narodnih nošnji i običaja, te izravna edukacija posjetitelja o vrijednostima tradicijske kulture Slavonije i hrvatskog naroda.

Priredba je i natjecateljskog karaktera, prate je etnolozi iz slavonskih muzeja, pod ravnateljstvom mr.sc. Ljubice Gligorević, stručne suradnice manifestacije.
Na 53. Priredbi predstavit će se 8 snaša, 8 djevojaka i 8 momaka iz županija u kojima se nosilo slavonsko ruho (Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska), TS Najbolji hrvatski tamburaši, Stjepan Gašparović i mjesni KUD Šokadija Stari Mikanovci.

Sudionici programa ove godine su :

DJEVOJKE
1. Ivana Bošnjak, Gradište (Vukovarsko-srijemska županija)
2. Marija Ferić, Novi Perkovci (Osječko-baranjska županija)
3. Ena Fligić, Slobodnica (Brodsko-posavska županija)
4. Marta Nikolić, Andrijaševci (Vukovarsko-srijemska županija)
5. Dunja Odobašić, Donja Vrba (Brodsko-posavska županija)
6. Helena Rugaš, Čačinci (Virovitičko-podravska županija)
7. Antonija Šuran, Andrijaševci (Vukovarska-srijemska županija)
8. Ivana Vidinović, Tordinci Vukovarsko-srijemska županija)

MOMCI
1. Matej Dorić, Svilaj (Brodsko-posavska županija)
2. Matej Eror, Kaniža (Brodsko-posavska županija)
3. Josip Knežević, Gradište (Vukovarsko-srijemska županija)
4. Ivan Kolik, Gradište (Vukovarsko-srijemska županija)
5. Hrvoje Levaković, Rokovci (Vukovarsko-srijemska županija)
6. Dario Novoselac, Vrbanj (Vukovarsko-srijemska županija)
7. Darko Sušenka, Čepin (Osječko-baranjska županija)

SNAŠE
1. Daniela Bušljeta, Čačinci (Virovitičko-podravska županija)
2. Petra Erceg, Velika Kopanica (Brodsko-posavska županija)
3. Anamarija Ivšan, Antunovac (Osječko-baranjska županija)
4. Dijana Klarić, Biškupci (Požeško-slavonska županija)
5. Ivana Matijašević, Novi Grad (Brodsko-posavska županija)

rbt