7 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

53. Vinkovačke jeseni: Folklorne priredbe

Više od autora

- vl promo-Folklorne večeri i nakon pola stoljeća svojim sadržajima donose svježinu u grad.

Svečano otvorenje 53. Vinkovačkih jeseni predviđeno je za petak, 14. rujna na kojem sudjeluju akademski glumci i glumci-amateri, pjevači, tamburaški sastavi, pjevačke skupine i kulturno-umjetnička društva. “Pregršt istine” tema je priredbe svečanog otvorenja, a kojoj scenarij i režiju potpisuje Ana Cvenić. Po završetku svečanosti slijede tradicionalni Šokački divani u čijem zabavnom dijelu programa sudjeluju poznati tamburaši, humoristi, pjevači i voditelji.

Na Županijskoj smotri folklora, koja će biti održana u razdoblju od 7. do 12. rujna, nastupit će brojna folklorna društva s područja Vukovarsko-srijemske županije. O deset najboljih, u velikom šatoru Vinkovačkih jeseni, odlučivat će prosudbena komisija, a izabrane skupine predstavljat će Županiju na smotrama folklora širom Hrvatske.

Tijekom vikenda, 15. i 16. rujna, bit će održana Državna smotra hrvatskoga izvornog folklora. Na Trgu bana Josipa Šokčevića predstavit će se 14 gostujućih KUD-ova, a najbolje prošlogodišnje društvo na Folklornim večerima, KUD “Seljačka sloga” iz Gradišta, predstavljat će Vukovarsko-srijemsku županiju. Sutradan, u drugom dijelu Smotre, na trgu Vinkovačkih jeseni pod velikim šatorom sudjelovat će 20-tak KUD-ova.

Svečani mimohod svih sudionika, a na kojem će sudjelovati oko 80 folklornih skupina te konjanici i zaprege, gradski puhački orkestar iz Vinkovaca, Mažoretkinje grada Vinkovaca i Nuštra, Sokolska garda sa zastavama i grbovima, Udruga “Šokački rodovi”, pobjednici bratskih manifestacija te mnogi drugi, počinje u nedjelju, 16. rujna u 10 sati. Nakon prolaska preko svečane pozornice, mimohod se nastavlja do stadiona HNK “Cibalia” Vinkovci gdje će sudionici zaplesati najveće šokačko kolo. Istog će dana po završetku Državne smotre, gradonačelnik Grada Vinkovaca i predsjednik Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni zatvoriti manifestaciju.

Također, 8. i 9. rujna, održat će se Dječje Vinkovačke jeseni s Međužupanijskom smotrom dječjih folklornih skupina, mimohodom i programom dječjih KUD-ova na svečanoj pozornici.

Svečanost otvorenja, Državnu smotru folklora i Mimohod sudionika 53. Vinkovačkih jeseni prenosit će uživo Hrvatska radiotelevizija.

Glavni organizator Vinkovačkih jeseni je Grad Vinkovci, a manifestacija je ostvarena u suradnji sa ZAKUD-om i medijskom kućom Novosti.

Svi sadržaji za građane i posjetitelje su besplatni!!!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno