33 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

54. Mladost i ljepota Slavonije u online izdanju

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Još od 1968. godine kulturno-umjetničko društvo Šokadija iz Starih Mikanovaca organizira Reviju djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama/priredbu Mladost i ljepota Slavonije. Od tada do danas nije bilo godine da nije održana, čak ni ratna ’92. nije zaustavila priredbu, pa tako neće ni ova pandemija jer je cijeli program prebačen na online platformu.

Pune 54 godine, ustrajnošću mikanovačkih kudovaca, stručnih suradnika i ljubitelja šokačkog narodnog ruva, ova tradicijska manifestacija svjedoči trajnu i bezuvjetnu brigu za očuvanjem kulturne baštine dobivene u naslijeđe – narodnih nošnji, običaja, pjesama, kola, divana, ručnih radova, arhitekture, tradicionalnih jela, igri, poslova i zanata. „Najsvježije“ pamćenje o predivnom prikazu tradicijske kulture veže nas uz prošlu 2020. godinu kada je na pozornici Doma kulture u Starim Mikanovcima uspješno 53. mikanovačka priredba.

Ovogodišnji program 54. priredbe Mladost i ljepota Slavonije bit će održan u nešto drugačijem obliku, prilagođenom korona uvjetima. Trenutna COVID-19 situacija organizacijskom odboru 54. priredbe Mladost i ljepota Slavonije i mikanovačkim kudovcima nije predstavljala problem, nego izazov, pa su odlučili poduzeti sve kako bi održali kontinuitet, kako bi i ove godine ispunili misiju i cilj rada KUD-a i priredbe.

Mladi kudovci neprekidno putem Facebook i Instagram profila KUD-a uređuju i objavljuju snimke, fotografije i vijesti te najavljuju Online program 54. priredbe Mladost i ljepota Slavonije. Priredba je natjecateljskog karaktera s jasno definiranim propozicijama za sudionike, a o izboru najuspješnijih odlučuju stručnjaci/etnolozi s područja Slavonije pod ravnateljstvom dugogodišnje stručne suradnice priredbe mr. sc. Ljubice Gligorević.

Nije ovo prvi put da će Priredba biti održana putem medija i društvenih mreža. Ratne, 1992. godine mikanovačka pozornica je bila prazna i bez natjecatelja, a dvorana bez publike. Međutim, brigom i zalaganjem organizatora i lokalne radio postaje, 25. priredba Mladost i ljepota Slavonije održana je iz radijskog etera, a kontinuitet nije prekinut.

54. online priredba Mladost i ljepota Slavonije, u produkciji KUD-a Šokadija Stari Mikanovci, publici biti prikazana 6. veljače 2021. u 19.00 sati na već spomenutim društvenim mrežama, a u nedjelju 07. veljače i na Plavoj vinkovačkoj televiziji.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno