Nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održane u petak u Belom Manastiru, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić potpisao je s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem dva vrijedna ugovora za financiranje infrastrukturnih projekata ukupne vrijednosti 55 milijuna kuna uz sufinanciranje 70 % iz EU fondova. Jedan ugovor je vezan uz projekt izgradnje Agrotehnološkog centra za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura u Cerni, vrijedan 30 milijuna kuna, a drugi se odnosi na Drvno-tehnološki centar u Gradištu, vrijedan 25 milijuna kuna. Također, župan Galić i zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Gabrijel Šokičić s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem potpisali su Sporazum o sufinanciranju uređenja objekta Policijske postaje Vinkovci za radove vrijedne 500 tisuća kuna.

Agrotehnološki centar za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura u Cerni razvojni je projekt od strateške važnosti za područje Vukovarsko-srijemske županije. Namjena ovog infrastrukturnog objekta je osiguranje logističke infrastrukture koja će proizvođačima omogućiti bolje uvjete poslovanja. Poslovanje Agrotehnološkog centra biti će utemeljeno na izgrađenim logističkim kapacitetima, prvenstveno hladnjače za skladištenje i čuvanje voća i povrća, te pratećih objekata za prihvat, sortiranje, pakiranje i daljnju distribuciju svježeg voća i povrća koje se proizvodi na području Vukovarsko-srijemske županije. Time će se stvoriti preduvjeti za povećanje proizvodnje na proizvodnim površinama na kojima se do sada te kulture nisu uzgajale zbog nedostatka skladišnih prostora tj. agrologistike. Usluge Agrotehnološkog centra koristit će 200 OPG-ova, što će doprinijeti povećanju njihove konkurentnosti na tržištu.

Drvno-tehnološki centar u Gradištu je projekt Drvnog klastera „Slavonski hrast“, čiji je osnivač Vukovarsko-srijemska županija i koji okuplja 34 člana iz redova drvoprerađivača, jedinica lokalne i područne samouprave, razvojnih agencija, obrazovnih i znanstveno-istraživačkih institucija. U okviru projekta biti će izgrađen infrastrukturni objekt Drvno-tehnološki centar sa sljedećim sadržajima: upravna zgrada, hala za kondicioniranje i otpremu građe, nadstrešnica za prirodno prosušivanje građe, sušionica za drvo, eksperimentalna sušionica, kotlovnica, dnevni spremnik biomase i deponija mokrog drvnog ostatka, nadstrešnica nad parkiralištem i manipulativne površine. Također u okviru centra biti će opremljen laboratorij s naprednim tehnologijama za razvoj proizvoda i alatima za kontrolu tvorničke kvalitete i radionica za izradu prototipa s CNC strojem, hala za kondicioniranje, otpremu građe i obradu drva sa strojevima za obradu, sušionica za drvo, eksperimentalna sušionica i kotlovnica za biomasu.

Sporazum o sufinanciranju uređenja objekta PP Vinkovci donosi poboljšanje radnih uvjeta policijskih službenika te je postignut dogovor o zajedničkom ulaganju u obnovu i uređenje objekta Policijske postaje Vinkovci. Riječ je o nastavku dobre prakse MUP-a sufinanciranja obnove postojećih zgrada policije na lokalnoj razini kao primjer kako se zajedničkom suradnjom može podići standard policijskog djelovanja, a to uz odoru i opremu, podrazumijeva i radni prostor.

Očekujem da naši strateški projekti, koji doprinose razvoju istoka Hrvatske, a naročito naše županije, i krenu u realizaciju. Među njima su: koridor Vc, Srijemska granična transverzala, Zračna luka Osijek, željeznička pruga Vinkovci – Zagreb, kao dio koridora X te iskorištavanje potencijala rijeka Dunav i Sava i gradnja plovnih putova i kanala. Spomenuo sam i Deklaraciju o raspolaganju šumskim resursima koju je donijela Skupština Vukovarsko-srijemske županije kako bi doprinijela opstanku drvoprerađivača, a time i očuvanju postojećih radnih mjesta. Prioritet mora biti taj da se drvo kao sirovina prerađuje tamo gdje se i posiječe, a izvozi gotov proizvodi“, istaknuo je župan Galić nakon sjednice Savjeta.