-5 C
Vinkovci
Srijeda, 8. veljače 2023.

55. Vinkovačke jeseni uz nužne mjere zaštite zdravlja

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Epidemiološka situacija uvjetovana novim koronavirusom pred Grad Vinkovce, kao glavnog organizatora Vinkovačkih jeseni, stavila je obvezu izrade elaborata s epidemiološkim mjerama za 55. Vinkovačke jeseni. U tom dokumentu detaljno su definirane mjere za predviđene priredbe.
Ovogodišnje Vinkovačke jeseni, koje su zbog velikoga 55. jubileja trebale zablistati u posebnom sjaju, u konačnici će biti održane od 17. do 20. rujna, a program obuhvaća dva događanja: Svečanost otvaranja pod nazivom “Curo draga iz sokaka moga“ i Svečani mimohod sudionika 55. Vinkovačkih jeseni s Revijom konjskih zaprega. Za oba su, u elaboratu koji je Grad Vinkovci bio obvezan dostaviti Ministarstvu zdravstva, definirane detaljne epidemiološke mjere.

Svečanost otvaranja u skladu s mjerama i preporukama HZJZ

Tako će Svečanost otvaranja 55. Vinkovačkih jeseni bit će održana 18. rujna na Trgu bana Josipa Šokčevića uz obavijesti na vidljivim mjestima o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti u skladu s preporukama HZJZ-a. Preporuka organizatora svim sudionicima programa je da nose zaštitne maske, osim izvođača u trenutku izvedbe, a prije izlaska iz kuće izmjere temperaturu te otkažu dolazak u slučaju povišene temperature ili bilo kojih znakova bolesti. Prije samog nastupa bit će obavljena anketa i evidencija izvođača prema važećim uputama i preporukama za okupljanje. Pozornica će od gledališta biti udaljena 7 metara, a uzvanici će uz poziv dobiti i naputke o važećim mjerama i uputama i preporukama za okupljanje. Prije ulaska u gledalište svi uzvanici bit će anketirani i evidentirani, a svaki uzvanik imat će označeno sjedeće mjesto udaljeno 1,5 metar.

Mjere i preporuke za sudionike i gledatelje mimohoda

Svečani mimohod sudionika 55. Vinkovačkih jeseni i Revija konjskih zaprega bit će održani 20. rujna sa sudionicima s područja Vukovarsko-srijemske županije. Mimohod, uz anketu i evidenciju sudionika te izbjegavanje kontakta između skupina, kreće od križanja ulica Ljudevita Gaja, Kralja Zvonimira i Vladimira Kovačića, a završava u Ulici H.D. Genschera. Socijalna distanca sudionika bit će sukladna mjerama i preporukama HZJZ, a isto se odnosi i na gledatelje koji će biti razdvojeni po punktovima duž cijelog puta kretanja mimohoda. Na vidljivom mjestu bit će postavljene obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti. Preporuka svim gledateljima i sudionicima mimohoda je da nose zaštitne maske, a zaustavljanja sudionika i kontakta s publikom nema. Preporuka izvođačima je da prije izlaska iz kuće izmjere temperaturu te otkažu dolazak u slučaju povišene temperature ili bilo kojih znakova bolesti.

Epidemiološki punktovi

Tijekom trajanja 55. Vinkovačkih jeseni na prostoru organiziranih događanja bit će postavljeni epidemiološki punktovi s jednokratnim zaštitnim maskama i dezinfekcijskim sredstvima, a prostor i komunalna oprema bit će višekratno dezinficirani.
Prema ugostiteljima u gradu kao i izlagačima i ugostiteljima u Slavonskom sokaku, idu posebne preporuke i smjernice, što će gradski i županijski stožer civilne zaštite pojačano kontrolirati. Organizatori apeliraju na sve građene i goste na odgovornost i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka.

Gradonačelnik Bosančić: Zdravlje građana na prvom mjestu

“Zdravlje naših građana nam je bilo i uvijek će biti na prvom mjestu, te je cilj manifestaciju održati u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama i preporukama uz maksimalnu angažiranost članova Stožera civilne zaštite, volontera, vojnih i policijskih službenika”, ističe gradonačelnik Ivan Bosančić.
Sve upute i smjernice vezane uz epidemiološke mjere mogu se pronaći na službenim web stranicama Grada Vinkovaca i manifestacije te na društvenim mrežama.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno