Predstavnici 550 hrvatskih znanstvenika, koji su potpisali Apel za sustavnu klimatsku akciju danas su ga predali Vladi, premijeru, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te pri tom održali konferenciji za novinare ispred Banskih dvora.
Znanstvenici, prenose mediji, tvrde da klimatske promjene s kojima se trenutno suočavamo predstavljaju izvanredno stanje te najozbiljniju i najkompleksniju krizu kojoj je čovječanstvo u cjelini ikada bilo izloženo. Zato ovim apelom pozivaju nadležne institucije da pokrenu konkretne i ambiciozne mjere za rješavanje tog problema.
U apelu postoji 11 zahtjeva. Među ostalim, znanstvenici zahtijevaju hitno proglašenje klimatskog izvanrednog stanja na razini Hrvatske, uključenje znanstvenika svih profila u procese donošenja politika vezanih za klimatsku krizu, rad na sustavnom i aktivnom podizanju svijesti opće javnosti o klimatskoj krizi, što uključuje i razvoj obrazovnih tema iz područja održivog razvoja koji trebaju biti implementirani u školske kurikulume. Nadalje, traže hitnu implementaciju programa sustavne tranzicije prema održivoj energetici s konačnim ciljem potpunog obustavljanja projekata ekstrakcije i eksploatacije fosilnih goriva, prepoznavanje i poticanje niskougljičnih zanimanja i životnih stilova te prateće infrastrukture te poticanje lokalne proizvodnje, distribucije i trgovine koja ne uključuje transport proizvoda iz udaljenih zemalja. Znanstvenici ističu da je za globalnu transformaciju prema održivom društvu potrebno zajedničko djelovanje cijelog čovječanstva.