10 C
Vinkovci
Utorak, 19. ožujka 2024.

Vukovar – Odana počast žrtvama Veleprometa

Više od autora

- vl promo-
Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

U okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara danas su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispod spomen ploče žrtavama Veleprometa brojni Vukovarci i građani iz drugih dijelova Hrvatske odali počast stradalima u ‘najvećem koncentracijskom logoru u Europi nakon 2. svjetskog rata’.

“Kroz ovaj logor prošlo je više od 10 tisuća Vukovaraca od njegova osnutka u rujnu 1991. godine do zatvaranja u travnju 1992. Na prostorima logora ubijena su 724 Vukovarca, a od preživjelih je velika većina odvedena u logore u Srbiji od Šida do Sremske Mitrovice pa sve do Niša.”, kazao je predsjednik Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak, ocijenivši Velepromet najvećem stratištem Vukovara nakon Ovčare i najvećim koncentracijskim logorom u Europi nakon Drugoga svjetskog rata. Rehak je naglasio da za zločine na vukovarskom Veleprometu još nitko nije odgovarao te da je Udruga još 2005. godine podigla kaznenu prijavu s imenima više od stotinu osoba koje direktno ili indirektno tereti za stradanja u Veleprometu.

“Sve je bio uigran scenarij, planovi su bili razrađeni od “mozgova” vrha JNA do samih operativaca na terenu. Strašni zločini su počinjeni na ovome području i na ovome mjestu gdje smo sada i očekujem da će tužiteljstvo napokon početi raditi svoj posao. Kad bi se mene osobno pitalo neki ljudi iz tih redovna odavno ne bi radili ovaj posao koji navodno rade.” rekao je gradonačelnik Penava.


Predsjednica Udruge Vukovarske majke Manda Patko također je zarobljena i odvedena na Velepromet. “Dovedena sam u trenirci jer su mi sve uzeli, spavali smo na paletama, nismo se imali čime pokriti, bilo je hladno, noću su odjekivali krici, žene su odvođene na silovanje.”, prisjeća se Patko no i dodaje da su nju i supruga prije dovođenja na Velepromet četnici htjeli strijeljati, a da ih je spasio oficir JNA.

Vijenac za sve stradalnike Domovinskog rata položili su supružnici Gombović koji su svojevremeno bili i zatočenici tog logora.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno