2 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. siječnja 2023.

5G mreža dostupna i u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nakon što je puštena u rad u šest hrvatskih gradova, 5G mreža od sada je dostupna i u nekoliko drugih gradova diljem Lijepe naše, među kojima su i Vinkovci.

Prošlo je mjesec dana otkako je puštena u rad prva komercijalna 5G mreža koja je od tada dostupna na području Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje. Kako naglašavaju iz Hrvatskog Telekoma, 5G mreža trenutno je dostupna u četrnaest gradova te pokriva milijun stanovnika Hrvatske, a sada se može koristiti i u Đakovu, Našicama, Požegi, Varaždinu, Vinkovcima, Virovitici, Vukovaru i Županji.

5G tehnologija omogućuje tri osnovne stvari: brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno veću povezanost velikog broja uređaja, što je preduvjet za razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.

“5G mrežu želimo učiniti dostupnom u svim dijelovima Hrvatske. Upravo smo zbog toga novi 5G iskorak napravili u sedam slavonskih gradova i Varaždinu. 5G je nova inovacijska platforma koja će omogućiti punu digitalizaciju u području proizvodnje, logistike i poljoprivrede te omogućiti daljnji razvoj digitalnih usluga za javnu upravu i zdravstvo”, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

5G mreža Hrvatskog Telekoma trenutno djeluje na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G i brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama. Hrvatski Telekom svim svojim korisnicima u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. lipnja 2021., bez dodatnih troškova, nudi mogućnost korištenja 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivenosti 5G mrežom i imati 5G kompatibilan uređaj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno