10 C
Vinkovci
Srijeda, 24. travnja 2024.

6. Filmski festival glumca će završiti projekcijom komedije “Divljaci” i podjelom nagrada

Više od autora

- vl promo-

Kako smo ranije najavljivali, na ovogodišnjem ćemo 6. Filmskom festivalu glumca moći ćemo vidjeti naslove kakvi su “Nosila je rubac črleni” Gorana Dukića, “Zbornicu” Sonje Tarokić, “Punim plućima” Radislava Jovanova Gonza, “Baci se na pod” Nine Violić, “Glavu velike ribe” Arsena Oremovića, manjinsku produkciju “Ljeto kad sam naučila letjeti” Radivoja Andrića, te “Divljake” Daria Lonjaka.

Zanimljivo je kako je od sedam filmova čak njih pet debitantskih samostalnih dugometražnih redateljskih uradaka: Tarokić, Jovanov, Violić, Oremović i Lonjak

DIVLJACI, 2022 | foto: scene iz filma / Alka Film promo

Dugometražni igrani prvijenac redatelja Daria Lonjaka “Divljaci” je priča o navijačima hrvatske nogometne reprezentacije koji odluče gledati Hrvatsku u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Moskvi, ali nemaju novaca za put. Odluče se na pljačku, ali kada plan pođe po krivu, prisiljeni su pobjeći od policije preko granice u BiH, u čijim šumama nailaze na skriveni teroristički kamp. Tu počinje avantura prepuna akcije, smijeha, napetosti i neočekivanih obrata…

Redatelj Dario Lonjak (Karlovac, 1987), diplomirao režiju na Akademiji dramske umjetnosti 2012. godine. Radi niz kratkih žanrovskih igranih filmova te kratkih i TV dokumentaraca, od kojih su mnogi prikazani na brojnim domaćim i stranim festivalima. “Divljaci” su njegov debitantski dugometražni igrani film. O nastanku filma je rekao slijedeće: “Aktualna priča o nogometu i terorizmu pokazala se kao savršena podloga za žanrovski film; akcijska komedija jakih likova i originalne priče koja u Hrvatskoj do sada nije zaživjela.”

Film je producirao Jozo Patljak (Alka Film), scenarij supotpisuju Velimir Grgić, Dario LonjakIvo Balenović, montažu Ivor Švonje, kostimografiju Branka Tkalčec, scenografiju Antonijo Patljak a glavne uloge nose Alen Liverić, Branko Janković, Borko Perić, Dejan Aćimović, Slavko Sobin, Mijo Jurišić, Nerman Mahmutović, Maja Jurić, Ivan Ožegović i drugi.

Distributer filma je Alka Film, a kroz sve faze financijski ga je podržao Hrvatski audiovizualni centar.

6. FILMSKI FESTIVAL GLUMCA, 2022 | design: Davor Schunk

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) imenovalo ocjenjivački sud 6. Filmskog festivala glumca koji će i ove godine djelovati u tročlanom sastavu koje će činiti tri filmske dive: Alma Prica (Život sa stricem, Svjedoci, Halimin put, Dnevnik Diane Budisavljević), Doris Šarić Kukuljica (Nepokoreni grad, Sedma kronika, Ti mene nosiš, Plavi cvijet) i Iva Mihalić (Ćaća, Koja je ovo država, Uspjeh, Pijavice). One će odlučiti tko će ove godine biti nagrađen sad već tradicionalnim Zlatnim i Srebrnim Orionima. Orioni će i ove godine biti dodijeljeni u kategorijama na najbolja glumačka dostignuća: Najbolja glavna i sporedna ženka/muška interpretacija. Predgovor programske knjižice 6. Filmskog festivala glumca napisala je Jasna Bilušić, članica Festivalskog vijeća FFG, ispred Hrvatskog društva filmskih djelatnika.


Najavljen je i čitav niz gostiju no u ovom trenutku ću reći kako ćemo se na otvaranju festivala, u srijedu 12. listopada kada će biti prikazan film “Baci se na pod”, družiti s Ninom Violić i Filipom Šovagovićem. Najavljen je i dolazak predsjednice HDFD-a, legendarne glumice Ksenije Marinković. Također je poznato kako će zatvaranju festivala, osim ranije navedenog žirija te gostiju ispred filma “Divljaci” (nadamo se Velimiru Grgiću i Dariu Lonjaku), nazočiti i glavni i izvršni direktor HAVC-a, gdin. Christopher Peter Marcich. Ostale goste ćemo vam najavljivati na dnevnoj bazi a intervjue s pojedinima ćete tih festivalskih dana moći gledati na VKTV-u.

DIVLJACI, 2022 | foto: scene iz filma / Alka Film promo

I ovogodišnji 6. Filmski festival glumca dolazi u organizaciji umjetničke udruge Asser Savus iz Vinkovaca, i održava se od srijede do srijede, od 12. do 19. listopada. Festival se odvija pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca.

Od Popratnog programa 6. Filmskog festivala glumaca svakako vrijedi izdvojiti ANIMAoptik, program koji je posvećen animiranom filmu i stripu, u sklopu kojeg će biti održana večer s Krešimirom Zimonićem (projekcije animiranih filmova i razgovor s  autorom, izložba stripova u predvorju kazališta od 12. do 18. listopada). Nadalje, ANIMAoptik u organizaciji Kulturnog centra Vinkovci donosi i trodnevnu radionicu pod nazivom STOP ANIMACIJE čiji će voditelji biti Davor Schunk i Vanda Čižmek. Izložba radova s radionice bit će postavljena u predvorju kazališta u srijedu 19. listopada.

Ovogodišnji EDUoptik donosi novu seriju projekcija filmova za djecu u prijepodnevnim satima u kazalištu, uz organizirani dolazak.

Kao i svake godine do sada i ovogodišnji Filmski festival glumca upotpunjuje program pod nazivom DAN D koji donosi filmovi o Domovinskom ratu.

U sklopu ovogodišnjeg 6. Filmskog festivala održat će se i promocija monografije “Ivo Gregurević“, u prostoru Matice hrvatske u utorak, 18.10. s početkom u 18:00 sati.

6. filmski festival glumca i ove godine (od 12. do 19. listopada) dolazi u organizaciji umjetničke udruge Asser Savusiz Vinkovaca, te pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca. Svoju pomoć će i ove godine festivalu pružiti HAVCHDFD, Vukovarsko-srijemska županijaGradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci, u čijim će se prostorima odvijati cijeli festivalski program.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno