Kontaktirajte nas

Film

68. Pulski filmski festival predstavlja “Filmove u nastanku”

Objavljeno

-

Foto: Pula film festival press

U svibnju ove godine predstavnici filmske industrije pozvani su da projekte u fazi postprodukcije prijave u industrijski program 68. Pulskog filmskog festivala – “Filmovi u nastanku”. Prijave su otvorene za sve projekte unutar kategorije Hrvatskog filma i manjinske hrvatske koprodukcije Međunarodnog programa. Program je, u odnosu na prethodne godine, izmijenjen i dopunjen na način da projekt predstavlja redatelj, producent ili koproducent filma na engleskom jeziku, i to u prvom redu delegatima međunarodnih filmskih festivala, prodajnim agentima i distributerima.

Odabrani projekti su: “Dejavu”, redatelj Nevio Marasović, produkcija ŠVENK (Hrvatska),  “Garbura”, redatelj Josip Žuvan, produkcija MAXIMA FILM (Hrvatska, Srbija), “Kapa”, redatelj Slobodan Maksimović, produkcija SENCA STUDIO (Slovenija, Luksemburg, Hrvatska, Slovačka), “Ljeto kad sam naučila letjeti”, redatelj Radivoje Andrić, produkcija SENSE PRODUCTION (Srbija, Hrvatska, Bugarska), “M”, redatelj Vardan Tozija, produkcija FOCUS POCUS FILMS (Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Kosovo, Francuska), “Nosila je rubac črleni”, redatelj Goran Dukić, produkcija ŠVENK (Hrvatska, Sjeverna Makedonija), “Praznik praznine”, redatelj Jasmin Duraković, produkcija UG SCENA (BiH, Hrvatska), “Šesti autobus”, redatelj Eduard Galić, produkcija MISSART (Hrvatska), “Trag divljači”, redatelj Nenad Pavlović, produkcija REŽIM (Srbija, Hrvatska) i “Tragovi”, redateljica Dubravka Turić, produkcija KINORAMA (Hrvatska, Latvija, Srbija).

Dubravka Turić

Program je natjecateljskog karaktera, a o najboljem projektu odlučuje međunarodni ocjenjivački sud, sastavljen od stručnjaka iz područja filmske produkcije i plasmana, koji će dodijeliti vrijedne nagrade.

Vanja Kaluđerčić direktorica je Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu (IFFR) s bogatim 20-godišnjim iskustvom rada u filmskoj industriji. Radila je kao direktorica akvizicija globalne streaming-platforme MUBI te na Festivalu europskog filma Les Arcs, Sarajevo Film Festivalu, Nizozemskom filmskom festivalu (NFF), kao i na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu na kojem je osnovala industrijski program IFFR Talks & Masterclasses od 2016. do 2018. Simon Perry, kao neovisni producent, tijekom 1980-ih bio je producent ili koproducent deset dugometražnih filmova. Od 1991. do 2000. vodio je nacionalnu filmsku agenciju British Screen koja je financirala 150 filmova britanskih i europskih redatelja (primjerice Plačljivu igru Neila Jordana, Orlanda Sally Potter, Topsy-Turvy Mikea Leigha, Kruh i ruže Kena Loacha, Edwarda II. Dereka Jarmana, Prije kiše Milča Mančevskog i Ničiju zemlju Danisa Tanovića. Od 2006. do 2010. vodi Irski filmski odbor. Tijekom 2015. i 2016. vodi međunarodnu produkciju u Film i Västu u Švedskoj, najvećem regionalnom fondu u Skandinaviji. Do 2018. bio je predsjednik ACE Producers, amsterdamskog pružatelja naprednog usavršavanja za producente, gdje i nadalje radi kao viši konzultant. Xavier Henry – Rashid, osnivač je londonske agencije Film Republic specijalizirane za svjetsku kinematografiju i dugometražne dokumentarne filmove. Među zastupljenim filmovima nalaze se oni redateljice Pirje Honkasalo te redatelja Petera Bebjaka i Adriana Sabe, čiji su filmovi bili nominirani za nagradu Oscar. Xavier Henry-Rashid radio je kao nezavisni novinar i fotograf na raznim festivalima, uključujući Sundance London, Međunarodni filmski festival Raindance, Sheffield Doc/Fest te Filmski festival u East Endu.

Nevio Marasović

Predstavnici filmske industrije, koji će svoje projekte predstaviti na 68. Pulskom filmskom festivalu, natjecat će se za značajne postprodukcijske nagrade u protuvrijednosti više od 110.000,00 kuna, o kojima će odlučiti Međunarodni ocjenjivački sud sastavljen od stručnjaka iz područja filmske produkcije i plasmana. Češki studio Sleepwalker iz Praga nagradit će jedan od projekata paketom postprodukcijskih usluga u obradi zvuka u vrijednosti od 12.000 eura, dok će dugogodišnji partner festivala, slovenska postprodukcijska kuća Teleking, osigurati postprodukcijske usluge koje uključuju obradu slike i zvuka u vrijednosti od 3.000,00 eura, a Crodux 50.000 kuna – koje se dodjeljuju producentskoj kući prema ocjenjivačkom sudu žirija.

Program će se održati 21. srpnja u Kinu Valli, zatvoren je za publiku i mogu mu prisustvovati samo akreditirani gosti festivala.

Film

Danas je preminuo glumac Žarko Potočnjak

Objavljeno

-

Napisao/la

    141 pregleda

Foto: Boris Kovacev/Cropix

Hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac Žarko Potočnjak preminuo je jutros, 21. listopada u 76. godini.

Žarko Potočnjak rođen je 3. veljače 1946. godine u Pakracu. Srednju školu završio je u Zagrebu, a nakon toga je upisao Fakultet strojarstva i brodogradnje.

Za vrijeme studija, dobio je prvu ulogu u televizijskom filmu “Prikupljanje hrabrosti” Eduarda Galića (1966.).

Potočnjak uskoro odustaje od brodogradnje i upisuje se na Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, koju je završio 1972. godine.

Na kazališnim daskama prvi put je zaigrao u Kazalištu Komedija u Zagrebu, a nakon toga 18 godina bio je glumac u kazalištu Gavella. Na poziv Georgija Para prešao je u zagrebački HNK, 1994. godine. Sa Zlatkom Vitezom osnovao je glumačku družinu Rinoceros 1975. godine, koja je kasnije preimenovana je u Histrione.

Nakon toga Potočnjak je glumio u mnogim filmovima, poput Izbavitelj (1976), Živi bili pa vidjeli (1979.), Večernja zvona (1986.), potom Glembajevi (1988.), Ljeto za sjećanje (1990.), Vukovar se vraća kući (1994.), Novogodišnja pljačka (1997.) i Srce nije u modi (2000.). Jedna od većih uloga mu je uloga Alojza u filmu i seriji Duga mračna noć iz 2004. godine, a zatim je ostvario i uloge u naslovima Libertas (2006.), Trešeta (2006.) i Pjevajte nešto ljubavno (2007.).

Potočnjak je glumio u tridesetak TV serija, a neke od najistaknutijih su Lažeš Melita, Inspektor Vinko, Bitange i princeze, Nad Lipom 35, Počivali u miru, Najbolje godine i Crno-bijeli svijet.

Dobitnik je brojnih nagrada za životno djelo, kao i drugih vrijednih nagrada poput “Nagrade hrvatskog glumišta”, “Marula”, “Zlatnog osmijeha”, nagrade “Dubravko Dujšin”, “Nagrade na susretima hrvatskih kazališta” te nagrade “Dani komedije”.

(preneseno sa stranica HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

Dvije nagrade za film “Moj dida je pao s Marsa” u Iranu

Objavljeno

-

Napisao/la

    198 pregleda

Foto: Studio dim press

Dugometražni igrani film za djecu “Moj dida je pao s Marsa”, redatelja Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop i producentice Darije Kulenović Gudan i dalje bilježi međunarodne uspjehe. Tako je kući “donio” dvije nove nagrade s ovogodišnjeg 34. Međunarodnog filmskog festivala za djecu i mlade koji se održao u iranskom gradu Isfahanu.

Riječ je o nagradi Zlatni leptir za najbolji film po izboru mladog žirija te nagradi Zlatni leptir za najbolje umjetničko ostvarenje u režiji koju su osvojili Dražen Žarković i Marina Andree Škop.

Film je do sada prikazan na preko 50 međunarodnih festivala i osvojio je 16 nagrada.

Osim kino distribucije u svih sedam koprodukcijskih zemalja, “Moj dida je pao s Marsa” je međunarodno distribuiran u ukupno 26 zemalja što uključuje SAD, Rusiju, Japan, Španjolsku, Ukrajinu i dr.

“Moj dida je pao s Marsa” nastao je u produkciji zagrebačkog Studija dim u suradnji s partnerima iz još šest europskih zemalja (Hrvatskom radiotelevizijom, luksemburškim Wady Filmsom, norveškim Filmbinom, češkim MasterFilmom i MagicLabom, slovačkom Artilerijom, slovenskim Senca Studiom i Art Rebel 9 i bosanskohercegovačkom Fabrikom). Prema motivima priče “Moj dida je vanzemaljac” Irene Krčelić, scenarij su napisali Pavlica Bajsić Brazzoduro i Branko Ružić.

(preneseno sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

Nastavljaju se DORF projekcije u KC Mesnička utorkom

Objavljeno

-

Napisao/la

    221 pregleda

Foto: DORF press

Ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova u Zagrebu zahvaljujući suradnji sa Kulturnim centrom Mesnička imat će priliku i ove godine pogledati DORF filmove, nakon 37 do sada održanih projekcija. Filmovi koji su dobili DORF priznanja u proteklih 14 godina, ponajbolji filmovi iz regionalne selekcije ali i najzanimljiviji naslovi iz kultne selekcije Tajna povijest rocka izabrani su za prikazivanje, uz slobodan ulaz. Nakon projekcija organizirani su razgovori o filmovima, a priprema se i popratni OFF DORF program. Uvijek utorkom, početak je od 19:00 sati. Ulaz je slobodan.

Program DORF kino u KCM 2021 se realizira uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

DORF U KCM 38 /19.10.

WEIRD WORLD OF BLOWFLY

DORF U KCM 39 /26.10.

OFF DORF – Miro Župa vinyl party

DORF U KCM 40 /02.11.

SUR LES TRACES DU BEMBEYA JAZZ

DORF U KCM 41/09.11.

Radislav Jovanov Gonzo  – SPOTOVI + razgovor

DORF U KCM 42 /16.11.

VRIJEME JE ZA JAZZ – Podrži KCM

WEIRD WORLD OF BLOWFLY (Special Theory Films, 2010) (hrv.titl)

R: Jonathan Furmansky (SAD), 90’

Clarence Reid je bio cool, njegov freaky alter ego Blowfly oduševljavao je generacije punkera/hiphopera/glazbenika koji su njegove genijalne X-rated verzije superhitova, prije svega. Pred kraj karijere dobio je zasluženo priznanje, uvid u fascinantnu karijeru opskurnog genijalca, koji nas je toliko puta zabavio i čije XXX obrade uvijek rado slušamo u dobrom društvu. Film smo premijerno gledali na DORF 2011. u Rijeci. Ako još niste, krenite odmah na Youtube pretragu…

OFF DORF – Miro Župa vinyl party

Splitski kipar i genijalac već nam 5 godina radi unikatne nagrade,a malo je poznato da je Miro veliki kolekcionar vinila i da redovno nedjeljom odlazi na Hrelić u potragu za Novim Iznenađenjima. Izbor njegove glazbe koju slušamo u utorak je eklektičan, ali je prilika da se družimo, nabavimo neki novi strip i upoznate ovog sjajnog kreativca. Sve uz cool zvuke s puno krckanja.

SUR LES TRACES DU BEMBEYA JAZZ (Africalia/Semfilms, 2007)

R: Abdoulaye Diallo (Burkina Faso), 52′

Upoznajte legendarni Bembeya Jazz, gvinejske genijalce koji su doprinijeli velikom razvoju kulturne revolucije i od 1961. do danas postali amblematski orkestar, garancija kvalitete. Jednako ih vole na Radio Studentu i u Francuskoj, a sigurno će se i vama svidjeti, nemoguće je ne zavoljeti toliko pozitivne energije…Film ima engleski titl.

Radislav Jovanov Gonzo  – SPOTOVI + razgovor

Nismo uspjeli ovo ljeto u Vinkovcima pa ćemo u KC Mesnička uručiti Gonzu ovogodišnju DORF nagradu za životno djelo. Naravno, gledamo spotove i družimo se. Pridružite nam se u utorak, Gonzo je veliki autor spotova i „promijenio je televiziju”, popričat ćemo kratko i najaviti neke njegove nove akcije, jedva čekamo.

VRIJEME JE ZA JAZZ – Podrži KCM

Kada se početkom 2018., otvorio Kulturni centar Mesnička, odmah su se počele nizati izložbe, čitanja poezije, predstavljanja knjiga, projekcije filmova, a uz to, klub je gotovo svake večeri bio domaćin žive svirke. KCM je u samo tri godine uspio postati novi hram zagrebačkog jazza. U međuvremenu klupska scena se ugasila. Klubove koji su se postepeno počeli zatvarati, epidemija korone je dokrajčila, no KCM je uspio izdržati. Kao zadnji bastion jazza u gradu, ovaj klub pokušava i dalje usprkos svim ograničenjima, zabranama okupljanja i ne posustaje. Gledamo epizodu ove kultne HRT emisije o KC Mesnička, vidimo se u našem malom kinu…

Nastavi čitati

Zadnje objave

Slavonijaprije 10 sati

Žrtvama grada heroja poklonili se i članovi Vlade demokratskog jedinstva

Povodom obilježavanja 30. godišnjice bitke za Vukovar, grad su posjetili članovi nekadašnje Vlade demokratskog jedinstva iz 1991., sudionici i suvremenici...

Aktualnoprije 12 sati

Jerkovićevi prvi dojmovi o vinkovačkom stolnoteniskom klubu

Vinkovački stolnotenisači već imaju dva kola HEP Super lige iza sebe, nisu najbolje ušli u sezonu, a prilika za popravak...

koronavirusprije 13 sati

U tamnocrveno ušla i cijela istočna Hrvatska

Hrvatska epidemiološka situacija sve je lošija. Koliko je ozbiljno govori i najnovija koronakarta koju svakog četvrtka objavljuje Europski centar za...

Aktualnoprije 14 sati

Domagoj Pušić: S naše strane nema nikakvog podcjenjivanja

Nakon pobjede protiv druge momčadi Osijeka igrači trenera Jozinovića okreću se subotnjem ogledu protiv Intera. Zaprešićani u Vinkovce dolaze u...

Aktualnoprije 16 sati

Edukativni spremnici školama i vrtićima u Vinkovcima, komposteri kućanstvima

U Agenciji za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA-i, kroz projekt vrijedan gotovo milijun kuna, osigurali su nabavku edukativnih spremnika...

Aktualnoprije 18 sati

Preminuo hrvatski glumac Žarko Potočnjak u 76. godini života

Hrvatski glumac Žarko Potočnjak preminuo je jutros u 76. godini, potvrdili su iz Glumačke družine Histrion. Žarko Potočnjak rođen je...

Aktualnoprije 19 sati

Završni dan ljetne teniske sezone

Polako nam se bliži sve hladnije vrijeme i zimsko računanje vremena i samim time duga teniska sezona na otvorenom privodi...

koronavirusprije 19 sati

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 107 novih slučajeva, jedna osoba preminula

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima koji su pristigli do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 107 novih pozitivnih osoba...

Najčitanije