Povodom Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, Patronažna služba Doma zdravlja Vinkovci provest će sutra, 14. studenoga od 9 do 11 sati, u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci akciju besplatnog mjerenja krvnog tlaka i razine šećera u krvi.

Šećerna bolest ili dijabetes je poremećaj povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače, koji se događa kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. U tom slučaju stanice ne dobivaju hranu potrebnu za život.

Šećerna se bolest u početku liječi tabletama i dijetom, a kasnije i injekcijama hormona inzulina. Bolest je nasljedna, a vjerojatnost da će je osoba dobiti (50%) povećava se ako je osoba pretila.

Znaci šećerne bolesti su često i obilno mokrenje, umor, slabost, zamagljen vid, žeđ i naglo mršavljenje. Bolest se liječi pravilnom prehranom i tjelovježbom, nakon čega nastupa liječenje lijekovima. U liječenju šećerne bolesti posebno mjesto zauzima edukacija, samopraćenje i samozbrinjavanje, pa su zato važne ovakve preventivne akcije.

Nedavno provedena studija pokazala je da 27 posto odraslih s visokim rizikom za nastanak šećerne bolesti nikada nije kontroliralo koncentraciju šećera u krvi. Čak 73 posto oboljelih od šećerne bolesti nema dobru kontrolu glikemije. Rezultat toga je da kod čak 56 posto oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 ima kronične komplikacije šećerne bolesti.