12 C
Vinkovci
Petak, 29. ožujka 2024.

Obnova pročelja vinkovačke Gimnazije prema razglednici iz 1912. godine

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Poznato je kako je prije dvije godine dva prozora na zgradi vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića zahvatio požar, koji je oštetio i dio fasade pročelja i to je bio poticaj da se počne razmišljati o obnovi cijeloga vanjskog dijela zgrade s ulične strane. “To nas je potaknulo da pronađemo rješenje za realizaciju projekta obnove pročelja te smo i krenuli u taj projekt u dogovoru Vukovarsko-srijemske županije koja je naš osnivač i Grada Vinkovaca, a koji će zajednički financirati ove radove. Raspisan je natječaj za cjelovitu obnovu vanjskog dijela zgrade s ulične strane, znači uz fasadu mijenja se i stolarija, odnosno svi prozori dok će vrata ostati jer su u dobrom stanju. Ono što je zanimljivo kroz ovaj projekt izgled Gimnazije doživjet će određene promjene. Naime, konzervatori su nam dali razglednicu na kojoj se vidi kako je zgrada Gimnazije izgledala 1912. godine i takav će izgled ponovno dobiti kroz ovu obnovu i bit će stvarno puno ljepša”, ističe ravnatelj Stipe Tomić.


Radove vrijedne 2,9 milijuna kuna obavlja tvrtka Planum iz Vukovara, a za obnovu trebalo je naručiti 44 nova prozora po mjeri. Prozori, naravno, ostaju drveni jer tako nalažu propisi o obnovi objekata zaštićenih spomenika kulture, a boja pročelja ostaje ista kao što je sada.

Nakon ovih radova, ističe ravnatelj Tomić, kada je riječ o građevinskim zahvatima trebalo bi još napraviti hidroizolaciju budući da u prostorijama koje su u prizemlju ima vlage u “coklu”. Također, već je napravljen projekt dogradnje kroz koji bi u dvorištu bila sagrađena zasebna zgrada koja bi mostom bila povezana s glavnom. U novoj zgradi predviđeno je osam učionica, a to bi automatski značilo mogućnost prelaska na rad u jednoj smjeni. To, ističe Stipo Tomić, koji ove godine odlazi u mirovinu, ostaje na novom ravnatelju da realizira do kraja.  
Današnja Gimnazija Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima, podsjetimo, jedna je od najstarijih škola u sjeveroistočnoj Hrvatskoj, tj. u Slavoniji. Osnovana je 1766. godine u Petrovaradinu odlukom carice i kraljice Marije Terezije (1740.-1780.) kao latinska škola, te je predana isusovcima na upravljanje. Nakon austrijskog ukidanja isusovačkog reda 1773. godine, škola prelazi u državnu, odnosno vojnu upravu. Novom odlukom Marije Terezije 1779. godine škola je prebačena iz Petrovaradina u Vinkovce, zajedno sa Školskim povjerenstvom za slavonsko-srijemsku granicu, vjerojatno zbog povoljnijeg položaja Vinkovaca u Vojnoj granici i mogućeg učinkovitijeg prosvjetno-kulturnog djelovanja. S potpunim radom u Vinkovcima škola je započela 1. studenog 1780. godine u savezu sa glavnom školom (pučkom školom), i to s dva viša latinska razreda. Iz godine u godinu broj učenika se povećavao pa je stara zgrada (dvije visoke prizemnice) u kojima se održavala nastava postala pretijesna. Graničarske vlasti donose odluku da se na istom mjestu u centru grada sagradi nova zgrada. Gradnja je započela u lipnju 1878. , a završila u kolovozu 1879. godine, a o tome svjedoče povijesni izvori. Tako je stogodišnjica vinkovačke Gimnazije svečano proslavljena 4. listopada 1879. useljenjem u novu, današnju školsku zgradu. Posvetu Gimnazije i svih učionica obavio je tadašnji đakovački biskup J.J. Strossmayer, koji je bio i jedan od mecena u izgradnji nove zgrade.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno