33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

75 godina uspješnog djelovanja: najtrofejniji klub u Slavoniji

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Povodom obilježavanja 75 godina djelovanja, u Gradskom kazalištu ‘’Joza Ivakić’’ održana je svečana sjednica Vinkovačkog plivačkog kluba. Svi prisutni prisjetili su se rada kluba kroz sve ove godine i njegovih početaka.

Plivački klub u Vinkovcima osnovan je 1943. godine na tadašnjem plivalištu ”Marica” na Bosutu, kao najstariji plivački klub istočno od Zagreba. Osnovali su ga bivši plivač riječke “Concordie” Branko Lončar i tadašnji uglednici Vinkovaca Aleksander Horvat i Ivica Kuman. Klub je tijekom svoje povijesti više puta mijenjao imena (Cibalae, Sloga, Dinamo, Lokomotiva), a od 1962. godine nastupa pod današnjim imenom Vinkovački plivački klub. Tijekom svog rada VPK je postao najtrofejniji klub u Slavoniji, a i dalje nastavlja vrlo kvalitetno raditi sa stotinjak mladih. Prve državne medalje za RH pod vodstvom trenera Zvonimira Pintera, osvojio je plivač Dorian Vugrek u Zadru 10. – 11. veljače 2018. godine na Prvenstvu Hrvatske za kadete u 25 metarskom bazenu i to srebro na 100 m leđno i broncu na 200 m leđno.

Nakon službenog dijela i uvodnih govora održana je i projekcija dokumentarnog filma profesora Vladimira Ćirića, koji sažeto i retrospektivno govori o plivanju u Vinkovcima.

Predsjednik VPK-a Tomislav Šarić u svome obraćanju čestitao je ovaj važan jubilej te rekao kako svi u sebi nose sjećanje na mladost i VPK. ”Klub slavi 75 godina postojanja, 75 godina uspješnog djelovanja, a isto toliko generacija plivača i plivačica. Kroz ovaj dokumentarni film i kroz ovo putovanje većina će se prisjetiti svojih dana provedenih u klubu, isplivanih kilometara, druženja i prijatelja”, istaknuo je Šarić.

Gradonačelnik Ivan Bosančić rekao je kako je Plivački klub kroz sve ovo vrijeme stvarao povijest grada Vinkovaca te kako se nada da će plivačke medalje što češće dolaziti i promicati grad Vinkovce. ”Plivački klub je izdvojio naše Vinkovce i stvorio ga jednim gradom koji ima svoju povijest, ima težinu i gradom s kojim se ne mogu uspoređivati baš svi ostali gradovi. Kroz klub je prošlo mnogo ljudi koji su se družili i koji su živjeli kao obitelj na tom bazenu i to je zapravo najveće bogatstvo plivačkog kluba”, napomenuo je gradonačelnik.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno