11 C
Vinkovci
Utorak, 30. travnja 2024.

Vinkovci prvi po proizvodnji energije iz obnovljivih izvora

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Vodeća hrvatska konzultantska kuća Apsolon objavila je Analizu spremnosti hrvatskih gradova na zelenu (energetsku) tranziciju, prvo istraživanje ovog tipa u Hrvatskoj. Glavni ciljevi studije bili su istražiti spremnost 20 najvećih hrvatskih gradova na zelenu tranziciju te dati uvid u aktualno stanje na području energetike.

Od slavonskih gradova u Studiju su bili uključeni Osijek u kategoriji velikih gradova s više od 100.000 stanovnika, Slavonski Brod u kategoriji srednjih gradova s do 100.000 te Vinkovci, Đakovo i Vukovar u posebnoj kategoriji malih gradova s manje od 35.000 ljudi koji u njima žive.


Istraživanje se temeljilo na analizi pet različitih indeksa – strateško energetsko planiranje, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, potrošnja energije u sektoru zgradarstva, potrošnja energije u sektoru prometa i potrošnja energije u sektoru javne rasvjete, a zaključno je napravljen Kompozitni indeks kojim su definirani i gradovi prvaci prema ukupnoj spremnosti na zelenu (energetsku) tranziciju.

Tako je prema Kompozitnom indeksu Grad Osijek prepoznat kao najspremniji među velikim gradovima u Hrvatskoj za zelenu (energetsku) tranziciju, dok je među malim gradovima s manje od 35.000 stanovnika to Grad Đakovo. Kao najbolji se u kategoriji proizvodnje energije iz obnovljivih izvora među gradovima s manje od 35.000 stanovnika istaknuo Grad Vinkovci, koji je zauzeo uvjerljivo prvo mjesto.

Uspoređujemo li slavonske gradove međusobno, Osijek i Đakovo su najbolji u kategoriji Strateško energetsko planiranje, Vinkovci su najbolji u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, Đakovo u kategoriji potrošnje energije u sektoru zgradarstva, Osijek, Đakovo i Vukovar podjednako su dobri po potrošnji energije u sektoru prometa, a Osijek i Đakovo u potrošnji energije u sektoru javne rasvjete.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno