Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu u suradnji sa županijama Republike Hrvatske i ove godine nastavlja s projektom „Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže“ s ciljem odabira najkvalitetnijih, objavio je HAPIH.
Kandidati iz svih zainteresiranih županija bit će birani po načelu najboljih mliječnih stada obuhvaćenih kontrolom mliječnosti.
Nakon obavljenog uzorkovanja, u HAPIH-ovom Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete stočne hrane u Križevcima uzorci će se ispitivati na: senzorska svojstva (boja, miris, struktura, količina i lomljivost zrna, kontaminacija), određivanje veličina čestica po metodi PSPS, kontrolu kvalitete hranidbene vrijednosti ispitivanjem na FT-NIR uređaju utvrđivanjem: suhe tvari, s. pepela, s. proteina, s. vlakana, s. masti, pH, octene, mliječne i maslačne kiseline, NH3 frakcije, probavljivost organske tvari, nitrati, topivi sirovi protein, ukupni dušik, šećer, škrob, nerazgrađen škrob, NDV, probavljivost NDV-a, NDV bez dušika, ADV+ADL, kloridi, N-indeks, S-indeks, indeks konzerviranja, osjetljivost na pregrijavanje, stabilnost nerazgrađenog škroba, karakteristike buraga i drugo, objavio je HAPIH.
Na temelju rezultata ispitivanja uzoraka bit će izvršeno rangiranje, nakon kojega će se organizirati dodjela plaketa za najbolje ostvarene rezultate u pripremanju kukuruzne silaže.
“Veselimo se nastavku suradnje i ovim putem ujedno pozivamo i sve ostale zainteresirane proizvođače koji bi se rado uključili u natjecanje da se jave u naš laboratorij na telefon 048 279 063 ili na e-mail adresu lksh@hapih.hr, kako bismo vas uputili u uvjete sudjelovanja. Rok za prijave je 10. ožujka 2022. godine”, poručuju iz HAPIH-a.