12 C
Vinkovci
Petak, 20. rujna 2024.

Otvorena izložba Dubravka Duića Dunje: Per crucem ad lucem – Po križu k svjetlu

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U galeriji Gradskog kazališta „Joza Ivakić” Vinkovci večeras je otvorena izložba slika i skulptura Dubravka Duića Dunje pod nazivom „Per crucem ad lucem“.

Povodom Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, izloženo je 18 slika i skulptura sakralne tematike (4 raspela, 8 minijatura 19×19 cm i 6 velikih slika 50×40). U galeriji Gradskog kazališta izložba će biti postavljena dva tjedna, a nakon Vinkovaca odlazi u Đakovo gdje će gostovati u galeriji Spomen muzeja biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

„Stara izreka „Per crucem ad lucem“ – „Po križu k svjetlu“, koju je skovala drevna kršćanska askeza, govori u stvari, da istom po trpljenju, iz ljubavi prema Bogu i bližnjem, postižemo spasenje. Dogovor za ovu vinkovačku izložbu temeljio se upravo na tome da na najveći kršćanski blagdan Uskrs, narišem dio križnog puta Krista! Kažem dio jer mi nije bila namjera risati svih 14 postaja. Naime, središte cijele ove izložbe je Križ. Taj čudesni Kristov križ, u kojem se spaja vertikala, ljubav prema Bogu i horizontalna, ljubav prema čovjeku, a sve se susreće u Križevnoj točki, je znak kršćanske pobožnosti kroz duga stoljeća, znak osjećajnosti prema raspetom Kristu. Ništa ne može biti jasnije od Križa! Križ je simbol muke, patnje, ali i nade. Univerzalni znak. Koliko mi znači ovo izlaganje u „Jozi Ivakiću” ne moram ni govoriti. Puno mi znači svaki dolazak u hrvatske Vinkovce”, poručio je ovom prilikom autor.

Dubravko Duić Dunja rođen je 1953. godine u Borovu naselju. Slikarstvom, skulpturom, medaljerstvom i ilustracijom knjiga bavi se od 1984. godine. Također, piše poeziju i do sada su mu objavljene dvije zbirke pjesama: „Zato” u izdanju Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i „Ljubavne iz Lokvanjskog sokaka” u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima. Sudionik je Domovinskoga rata, dragovoljac i branitelj Vukovara, bivši logoraš srpskih koncentracijskih logora, hrvatski vojni invalid Domovinskoga rata i umirovljeni časnik Hrvatske vojske. Živi u Vukovaru.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno