U Vinkovcima odnedavno djeluje nova udruga u kulturi, Udruga Artiva. Osnovale su je tri studentice, prijateljice koje povezuje zajednički cilj uvođenja novih sadržaja na vinkovačku kulturnu scenu i povezivanje svih koji tome žele pridonijeti, posebice mladih.
Sara Dobošević, studentica povijesti umjetnosti i talijanistike, Lucija Mijatović, studentica odnosa s javnošću i menadžmenta u kulturi i kreativnim industrijama i Jelena Svirčević, studentica teorije i kulture mode, tri su mlade Vinkovčanke koje stoje iza imena Udruga Artiva.
„U gradu ima kulturnih događanja i ljudi koji se trude potaknuti kulturnu scenu, ali mislimo da i mi možemo dodati neki svoj „štih” pogotovo za alternativnu mladu scenu. Puno mladih koje zanima kultura, njima zanimljive sadržaje traži u drugim gradovima. Nama je cilj da to nađu u svom gradu”, ističe Lucija Mijatović, dopredsjednica udruge.
Prvi projekt udruge bila je izložba “The Future of Plastic” Nikice Josipovića, čiji umjetnički izričaj obilježava rad s recikliranom plastikom. Izložba je otvorena 25. studenoga u Galeriji fotografije „Meraja”.
„Ovu izložbu organizirale smo i kako bi istaknule važnost recikliranja u svijetu jer su svi radovi nastali od recikliranog materijala. Željeli smo podsjetiti koliko je važno pravilno rukovati s otpadom i voditi brigu o okolišu”, ističe Sara Dobošević, predsjednica Artive.
Protekloga tjedna, pak, 16. posinca, upriličena su „Otvorena vrata udruge” u vinkovačkom kafiću Hang Loose, program osmišljen kao kulinarsko glazbeni susret i prije svega ugodno druženje. Tom prilikom Udruga Artiva pripremila je vege ćevape i još neka vege jela, a održano je i natjecanje u jedenju ljutih umaka za koje je osam vrsta ljutih umaka Jucifer hot saus Artivi darovao Jura Geci, poznati rock glazbenik iz Varaždina, gitarist Soul Fingersa, ali već neko vrijeme i OPG-ovac poznat po proizvodnji ljutih umaka.
„Kako smo Sara i ja vegetarijanke željele smo predstaviti tu vrstu prehrane prema kojoj dosta ljudi ima predrasude. Mi smo htjele pokazati da ta hrana može biti jako fina, a reakcije su bile odlične pa su mnogi uzeli i recepte koje smo također pripremile. Ideja s ljutim umacima također nam se učinila kao nešto inovativno i zabavno, a tako je i bilo. Imali smo sedam sudionika koji su, bez obzira na opuštenu atmosferu, natjecanje shvatili vrlo ozbiljno, a pobjedu je odnio Saša Silika iz Osijeka”, ističe Lucija Mijatović.