17 C
Vinkovci
Petak, 20. rujna 2024.

Spriječite proljetnu prehladu unošenjem kalcija i vitamina

Više od autora

- vl promo-

Proljetno vrijeme je promjenjivo, a tad se često javljaju prehlade i gripe. U 15. broju Vinkovačkog lista iz 1998. donose savjete kako se zaštititi od bakterija koje nam donose hunjavicu, temperaturu i groznicu.

Kažu kako bi u organizam trebali unositi što više kalcija i vitamina. Isto tako, prednost treba dati namirnicama koje sadrže kalcij i vitamine A,B,C, pritom pazeći da njihovu djelotvornost ne uništimo samom pripremom hrane. Nadalje, kad god je moguće, potrebno je jesti sirovo voće i zeleno povrće, ne zaboravljajući na svježi kiseli kupus pripremljen na salatu, mrkvu, luk, hren, celer i zelenu salatu. Prirodni voćni sokovi trebaju biti dragocjeni i neizostavni dio vašeg jelovnika, a posebnu pozornost treba posvetiti začinima. Ističu kako bi umjesto soli i papra bilo dobro koristiti bijeli luk, majčinu dušicu, origano, bosiljak i drugo.

Savjetuju i kako dobro može doći i kura s medom ili uzimanje matične mliječi. Također, potrebno je imati što više svjetla te se što više kretati, a u slučajevima slabe cirkulacije može pomoći i masaža. Za stjecanje otpornosti na prehladu dobro je češće boraviti u nezagađenoj prirodi i duboko disati. „Koristeći ove savjete mogli bi se zaštititi od proljetne prehlade, a ukoliko to ne pomaže, potražiti pomoć kod svog izabranog liječnika Doma zdravlja Vinkovci“, poručuju na kraju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno