21 C
Vinkovci
Petak, 20. rujna 2024.

Grad Vinkovci: Potpisani ugovori za programe iz kulture i tehničke kulture vrijedni 137 tisuća eura

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Velikoj gradskoj vijećnici danas su potpisani ugovori između Grada Vinkovaca i prijavitelja za sredstva za područje kulture i tehničke kulture.

Odluka o raspodjeli financijskih potpora programima u području kulture i tehničke kulture Grada Vinkovaca za 2023. godinu donesena je temeljem prijedloga gradskog Kulturnog vijeća, koje je razmotrilo sve pristigle prijave.

Nismo dizali iznos u odnosu na prošlu godinu i ove godine je iznos ukupne sume praktički isti. Međutim, imali smo nešto manji broj udruga koje su se prijavile, budući da neke nisu ispunile prošlogodišnje ugovore, tako da smo praktički svima povisili potporu u ovoj godini za neke male razlike u odnosu na lani. U konačnici nadamo se kako će ovih 137.000,00 eura pripomoći da udruge u kulturi i tehničkoj kulturi još značajnije doprinesu društvenom životu grada Vinkovaca”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Ove udruge, kazao je, i danas su iznimno prisutne u gradu i svojim aktivnostima doprinose društvenom životu.

Oni sudjeluju u gotovo svim aktivnostima koje Grad priređuje i na tome im hvala. Očekujemo, evo, da i kroz ovu godinu također budu tako aktivni i tako dobri jer naše udruge su stvarno na ponos našem gradu i malo koji grad ima tako dobre udruge kao mi”, kazao je Bosančić.

Ove godine za sredstava Grada za područje kulture i tehničke kulture javila su se 64 prijavitelja, najviše udruga te nekoliko fizičkih osoba i ustanova.

Iz područja kulture su 43 prijavitelja, a iz područja tehničke kulture 21. Od ukupnog iznosa od 136.520,00 eura, 97.250,00 eura raspodijeljeno je na područje kulture, a 39.270,00 eura na područje tehničke kulture. Mi nastojimo iz godine u godinu ulagati u naše udruge jer daju veliki obol kulturi našega grada i moramo im biti zahvalni na onome što čine. Da nema njih kulturni život Vinkovaca ne bi bio toliko bogat”, istaknula je Marija Liščić Drmić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca.

Među potpisnicima ugovora danas su bili i Ženski vokalni sastav „Lira” i Udruga za umjetnost i stvaralaštvo „Artiva”.

Iznos koji smo dobili od Grada je 930,00 eura što je znatno više nego prošle godine i prethodnih godina i zahvalila bih Gradu, gradonačelniku, pročelnici i svima koji su prepoznali rad udruga općenito u gradu Vinkovcima i koliko one oplemenjuju život sugrađana. Tako je prepoznat i rad Ženskog vokalnog sastava „Lira”, koliko promovira grad Vinkovce i našu kulturu kako u Hrvatskoj tako i u Europi, a nadamo su u budućnosti i u svijetu. Novac je namijenjen za naše nastupe koje planiramo u ovoj godini i dio za opremu i za snimanje demo snimaka”, istaknula je Danijela Blažević, predsjednica ŽVS „Lira”.

Sredstva smo dobili za izložbenu i koncertnu aktivnost koju planiramo. Mi pokušavamo obogatiti kulturnu scenu u Vinkovcima pogotovo kulturnu scenu mladih koji žude za urbanim sadržajima. Dobro nam je došla svaka financijska pomoć, a 2.270,00 eura za nas je stvarno značajan iznos. Ovo su, inače, prva sredstva koja smo dobili od Grada jer smo nova udruga i ovo nam je bio i prvi natječaj”, istaknula je Lucija Mijatović, dopredsjednica udruge „Artiva”.

  

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno