24 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Odgovornost za život u demografskoj obnovi Hrvatske

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Odgovornost za život u demografskoj obnovi Hrvatske bila je tema stručnog skupa održanog sinoć u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Vinkovci, Hrvatskog katoličkog liječničkog društva – Podružnica Vinkovci i Samostana sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima.

U ime domaćina pozdravili su dr. Kata Krešić, predsjednica vinkovačkog HKLD, Martin Mišković, član Predsjedništva OMH Vinkovci i fra Josip Blažević, gvardijan Samostana sv. Antuna.

Na stručnom skupu govorili su obiteljska liječnica i logoterapeutkinja Danijela De Micheli Vitturi, pedijatar Martin Martinović, ginekolog Žarko Šperanda i demograf Stjepan Šterc (Stanovništvo i javni sustav).

„Na demografiju utječe niz faktora o kojima će biti riječi, a kao obiteljski liječnik i logoterapeut ja pristupam osobi i kakvi su njezini motivi, kakvi su obiteljski odnosi i što se može na psihološkom planu napraviti jer ponekad je upravo onaj psihološki čimbenik presudan. Preporučujem prirodne metode planiranja obitelji kao optimalan način i za čuvanje reproduktivnog zdravlja i za stil života koji uključuje dijalog među supružnicima. Isto tako i svrhu, smisao i cilj i shvaćanje života kao Božjeg dara i odgovorno roditeljstvo koje uključuje niz faktora u smislu odgode rađanja, u smislu rađanja kao tvog doprinosa i obitelji i društvu i crkvi, ali uvažavajući one okolnosti koje mogu biti i valjana i ozbiljna zapreka”, istaknula je Danijela De Micheli Vitturi.

Ljudi koji žele imati djecu, kazala je, uglavnom to žele iz ljubavi prema djeci, iz ljubavi prema supružniku, a puno je manje njih koji to žele i kako bi dali demografski doprinos te na tome treba poraditi. “Bog nam daje djecu kao dar, a ljudima koji velikodušno prime djecu treba dati potporu. Može netko i nemati obitelj, imati samo jedno dijete, nemati nijedno dijete, ali je važno da se one koji žele rađati ne osuđuje nego da im se pomogne i da se stvara takvo ozračje da je svako dijete Božji dar, da je dobrodošlo”, istaknula je De Micheli Vitturi.

Demografska situacija u Hrvatskoj, istaknuo je doc. dr.sc. Stjepan Šterc, ozbiljna je i vrlo zabrinjavajuća. Tako i zadnji popis stanovništva govori o depopulaciji velikih razmjera i do sada najvećem padu ukupnog broja stanovnika u desetogodišnjem razdoblju između dva popisa od gotovo 10%.

„Pri tome neke slavonske općine bilježe gotovo 20, a neke i preko 20%, a u nekim općinama u Hrvatskoj to je i gotovo 50%”, istaknuo je Davor Šterc. Demografija, kazao je, postaje ključno strateško pitanje Hrvatske oko kojega bi se trebalo ozbiljno zabrinuti i trebale bi se donijeti ključne strateške odluke vezane za tu problematiku. „Mi ne možemo mirno promatrati nestanak stanovništva jer to, ako baš hoćemo, utječe i na sigurnost zemlje, na nacionalnu sigurnost, na ukupni razvoj, na sve djelatnosti oko nas. I naprosto se moraju početi donositi ključne strateške odluke pri čemu bi trebalo slijediti modele zemalja koje su to vrlo uspješno učinile, a to su Izrael, Irska, Mađarska i Slovenija”, kazao je Šterc istaknuvši kako je riječ ponajprije o poticanju rađanja, povratku iseljeništva, selektivnoj migraciji te razmještaju stanovništva po cijelom prostoru Hrvatske.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno