17 C
Vinkovci
Petak, 20. rujna 2024.

Vinkovci zadnjih 14 dana promotor hrvatske izvrsnosti

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Najbolji od najboljih u cijeloj Hrvatskoj u protekla dva tjedna boravili su u Vinkovcima.

Državna natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola počela su s engleskim jezikom, potom su nastavljena u Gimnaziji s filozofijom, logikom potom i likovnom umjetnošću, a koncem tjedna u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića odmjeravana su znanja iz povijesti.

Domaćinstva državnih natjecanja rezultat su rada, znanja i postignuća učenika i njihovih mentora.

Tako je najstariji europski grad priskrbio i novu titulu središta darovitosti i znanja hrvatske mladosti ugostivši u četrnaest dana više od 334 učenika s još barem toliko mentora i članova državnog povjerenstva.

Jednostavna matematika kaže kako će više od 700 znalaca, mladih i onih malo starijih, ne računajući roditelje u pratnji, ponijeti kući uspomenu na Vinkovce koji su ih ugostili u proljeće 2023.

„Ovo je najbolji način za promoviranje grada, ali i nadarenosti i darovitosti naših učenika jer Vinkovci su u zadnja dva tjedna bili centar znanja. Četiri državna natjecanja u našem gradu daju nam za pravo biti ponosni na naše učenike i njihove mentore koji nesebično prenose svoja znanja na budućnost našeg grada i cijele naše domovine”, sažeo je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić, spomenimo, i sam po tituli doktor znanosti.

Najbolji na školskim natjecanjima, potom u županijama plasirali su se na državna natjecanja koja osim promocije izvrsnosti za nagradu nude upoznavanje duha grada, njegovih znamenitosti i nadaleko poznate gostoljubivosti po kojoj smo prepoznatljivi.

„Ove godine smo imali čast i zadovoljstvo biti domaćini Državnog natjecanja iz engleskog jezika, a prošle godine već smo bili domaćin iz kemije. Dobra priča se nastavlja, 120 učenika, 109 mentora, 27 članova državnog povjerenstva u Vinkovcima su tri dana bili gosti u Osnovnoj školi Antun Gustav Matoš”, kazao je Dario Dragun, ravnatelj.

Naše su škole zasluženo ponijele domaćinstva jer su većina prošlogodišnjih državnih prvaka iz navedenih predmeta dovela ovogodišnje završnice u svoj grad.

„Naša bivša učenica Ivana Reljanović i njezina mentorica Mateja Damjanović su prošle godine polučile izvrsne rezultate na Državnom natjecanju iz filozofije i nama je pripala iznimna čast da ove godine budemo domaćin natjecanja iz logike i filozofije. Najboljih 58 učenika iz cijele Lijepe naše su došli u Vinkovce, kao i njihovi mentori u pratnji. Ovo je kruna njihovog uspjeha i rada, zakoračili su u nešto novo, a nadam se kako će u Vinkovcima saznati još nešto više”, rekla je Ivana Biljan, ravnateljica Gimnazije Matije Antuna Reljkovića.

Vinkovačka gimnazijalka Luna Lukačević postala je potom državna prvakinja iz filozofije i tako svojim radom i znanjem obranila prošlogodišnju titulu uz potporu spomenute mentorice.

“Jako mi puno znači osvajanje prvog mjesta, prije svega zato što sam to ostvarila u svojoj školi i gradu”, istaknula je ono bitno Luna.

Za vjerovati je kako je naša najstarija srednjoškolska ustanova već počela pripreme za državnu završnicu sljedeće godine, ponovno u Vinkovcima.

Prošlogodišnja državna prvakinja Klara Crčić, kući je pak dovela 30 najboljih na izložbu učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna ‒ LIK 2023.

„Sve vas koji ste došli iz svih krajeva Lijepe naše pokazati svoje talente i drago mi je što ste ih pokazali u prostoru ove gimnazije. Gimnazija ima dugu povijest, a svojim dolaskom vi ste tu povijest svakako obogatili jer ste donijeli ono najvrjednije što imate, a to su vaši darovi i talenti. Čestitam svim učenicima jer doista vas trideset ste najbolji”, istaknula je Biljan zatvarajući Državno natjecanje iz likovne umjetnosti.

Dobro nam došli u kolijevku sopotske kulture, rodni grad rimskih careva, Vrata Hrvatske, dobro došli u Vinkovce, tako su domaćini iz Tehničke škole Ruđera Boškovića pozdravili hrvatsko naj na 24. Državnom natjecanju osnovnih i srednjih škola iz povijesti, a na kojem je, u 7 kategorija, sudjelovalo 127 učenika praćenih s oko 100 mentora.

Škole organizatori složni su kako im je ovogodišnjim domaćinstvom ukazana velika čast. Iza toga je puno truda i zalaganja prvenstveno učenika i mentora, a operativno cijelog kolektiva kako bi se svi koji su došli iz Lijepe naše osjećali što ugodnije u vinkovačkim školama, gradu i županiji.

„Učenici su mogli puno toga vidjeti, natjecanja nemaju samo značaj u rezultatima, nego se djeca međusobno druže, sklapaju prijateljstva, razmjenjuju brojeve mobitela. Nadam se kako će iz Vukovarsko-srijemske županije i Vinkovaca ponijeti lijepe uspomene”, apostrofirala je Jadranka Mustapić-Karlić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije.

Podsjetimo, kako smo posjet 1000 zagrebačkih srednjoškolaca Vinkovci dočekali krajem prošle godine, a koji su stigli u grad jednom od najvećih željezničkih kompozicija u posljednjih tridesetak godina.

Što reći, znanje je u modi, a Vinkovci su, ove godine posebno, promotor hrvatske izvrsnosti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno