12 C
Vinkovci
Subota, 21. rujna 2024.

Uručeni ugovori: 33 zaposlene osobe preuzimaju brigu o 198 korisnika u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U velikoj gradskoj vijećnici u Vinkovcima danas su uručeni ugovori zaposlenima kroz IV. fazu projekta „Zaželi” pod nazivom „Zaželi – prevencija institucionalizacije na području grada Vinkovci“. Ugovore su uručili zamjenik gradonačelnika Josip Romić i pročelnica za društvene djelatnosti Andrea Vinković.

Riječ je o projektu vrijednom 1,5 milijuna eura kroz koji su zaposlene 33 osobe na 30 mjeseci.

Nakon današnje dodjele ugovora zaposleni mogu početi s radom već u četvrtak. To je briga za 198 osoba, starijih i nemoćnih osoba i osoba s invaliditetom. Ovaj projekt je za nas izuzetno važan jer tako osiguravamo skrb za korisnike kojima je pomoć potrebna te olakšavamo i njihovim obiteljima koji znaju da su njihovi najmiliji u sigurnim rukama. Svaka pomoć u zajednici ima veliku korist i veliki značaj, a mogu reći kako je projekt „Zaželi” nama jedan od najznačajnijih i najdražih projekata jer pomoć dolazi upravo onima kojima je najpotrebnija. Stoga moram zahvaliti svima koji su svojim radom pridonijeli da se projekt „Zaželi” ponovno provodi u Vinkovcima”, kazao je Josip Romić.

Kroz sve četiri faze projekta „Zaželi”, istaknuo je Romić, Grad Vinkovci povukao je 3 milijuna eura europskih sredstava što je ukupno rezultiralo zapošljavanjem 163 osobe te uključivanjem 1000 korisnika.

Nakon svih odrađenih priprema napokon kreće projekt „Zaželi”. Iako je naziv projekta isti, razlike postoje. Do sada je naglasak bio na zapošljavanju žena koje su teže zapošljive, a sada je naglasak na korisnicima, dakle prevencija institucionalizacije. Uz osobe 65 godina i starije u ovoj fazi projekta obuhvaćene su i osobe s invaliditetom starije od 18 godina. Imali smo javni poziv za korisnike kojih je 198, a jednako toliko ih je i na listi čekanja te ćemo ih uključivati kako se budu oslobađala mjesta. Također, u IV. fazi projekta „Zaželi” imamo definiran i uvjet prihoda korisnika”, istaknula je Andrea Vinković.

Među zaposlenima ima onih koji su već radili kroz projekt „Zaželi”, ali i onih kojima je ovo prvo zapošljavanje kroz ovaj projekt. Također, u IV. fazi omogućeno je zapošljavanje i muškaraca, pa se u Vinkovcima među 33 zaposlene osobe našao i jedan mladić.

Ranije sam radio na javnim radovima, a sada već dulje vrijeme nisam imao posao pa sam odlučio da se prijavim. Ovo je drukčije, ali mislim da ću se snaći. Spreman sam raditi sve što treba i što je predviđeno kada je riječ o pomoći starijim osobama i podršci koju im mi možemo pružiti od pomoći u kući do nabavke namirnica, odlaska kod liječnika, po lijekove i slično”, kazao je Ivan Nakić.

Ja sam već radila u projektu „Zaželi” i imam samo pozitivna iskustva. Sve je bilo u redu i bilo je lijepo i ugodno raditi s korisnicima. Ljudi su dragi i pristupačni i uvijek se lako možemo dogovoriti što i kako treba. Onima koji ovo još nisu radili mogu reći da ne trebaju brinuti. Kada dođete kod korisnika, predstavite se i upoznate, vrlo brzo se zbližite jer njima, osim što treba pomoć, treba i društvo i tome se raduju”, istaknula je Snježana Pavičić.

„Meni je ovo prvi posao u projektu „Zaželi”, ali mi nije prvo iskustvo rada sa starijim i nemoćnim osobama. Već sam to radila u jednoj udruzi i otprilike znam što me očekuje i mislim da ću se snaći bez problema. Starije osobe, baš kao i djecu, treba saslušati i izaći im ususret ako imaju nekakvu želju. Netko kaže stari su, oni nemaju više želja, ali ja mislim da nije tako nego baš suprotno i zato moramo imati vremena za njih”, kazala je Tabita Jurić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno