18 C
Vinkovci
Subota, 28. rujna 2024.

Ivan Rajković: Želja mi je da drvena slavonska kuća zaživi negdje na prostoru Vinkovaca

Više od autora

- vl promo-

Rođeni Vinkovčanin, Ivan Rajković napisao je knjigu „Drveno blago Hrvatske”. Opsežna je, podijeljena u 42 poglavlja i tiskana na 312 stranice, a kroz koju se upoznajemo s drvetom i šumarstvom. 

Danas se na potpuno drugi način gospodari drvetom i neki su drugi materijali zauzeli taj prostor. Osnovni cilj je, navodi autor, prikazati što postoji u Hrvatskoj od drvenih objekata koje smatra velikim bogatstvom. „Posebnu težinu bacili smo na ono čega više nema, a to je slavonsko drvena kuća koja je postojala sve do 1905. godine i nakon toga joj se gubi trag. Imali smo dvije takve kuće u ovome dijelu. Jedna je bila u Andrijaševcima, a jedna u Lipovcu, dok je ista takva postojala u Srijemskoj Mitrovici dok je bila dio Hrvatske”, pojasnio je te istaknuo kako ovom knjigom želi inicirati repliku te slavonske, drvene kuće.

Prikupljanje podataka trajalo je par godina na način da su išli po dijelovima Hrvatske, prethodno se informirali što na terenu ima i kontaktirali osobe koje od tamo poznaju. „Radio sam u šumarstvu i cijela Hrvatska prekrivena je mrežom naših ljudi pa nije bio problem doći do informacija, tako da bi dolazili i samo snimili”, kazao je.

Autor fotografije je profesionalni fotograf Zvonimir Tanocki koji je snimio njih nekoliko tisuća njih, a izabrane su one koje najbolje prikazuju obrađenu tematiku.

„Moja želja je animirati pojedince i napraviti tu kuću kako bi nakon toliko godina ta drvena kuća zaživjela negdje na prostoru Vinkovaca”, zaključno je rekao Rajković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno