14 C
Vinkovci
Subota, 28. rujna 2024.

Nika Kristović i Andrijana Lamešić jedne od autorica najboljih priča o Domovinskom ratu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ministarstvo hrvatskih branitelja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje kratke priče o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj te učenike srednjih škola iz Bosne i Hercegovine. Javni poziv bio je otvoren od 8. veljače do 8. ožujka 2024., a bio je objavljen na mrežnoj stranici Ministarstva te proslijeđen elektroničkom poštom svim srednjim školama u Republici Hrvatskoj te školama u Bosni i Hercegovini čiji se učenici školuju po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

U otvorenom roku zaprimljeno je 115 potpunih prijava za nagradu za kratku priču o Domovinskom ratu: 100 kratkih priča učenika/učenica srednjih škola u Republici Hrvatskoj i 15 kratkih priča učenika/učenica srednjih škola iz Bosne i Hercegovine.

Vrednovanje kratkih priča obavilo je Povjerenstvo za vrednovanje, u tri odvojena kruga online za priče učenika srednjih škola iz Republike hrvatske dok se vrednovanje priča učenika srednjih škola iz Bosne i Hercegovini odvilo u jednom krugu online, sve na temelju slijedećih kriterija za vrednovanje: jezično-stilske vrijednosti, estetske vrijednosti, uspješnost interpretacije teme te autentičnost prijavljenog rada.

U treći online krug vrednovanja ušlo je 14 kratkih priča o Domovinskom ratu učenika srednjih škola iz Republike Hrvatske s najviše postignutih bodova u prethodnim krugovima. Zbog činjenice da su dvije kratke priče učenika srednjih škola iz Republike Hrvatske imale jednak broj bodova te bi izostavljanje jedne od njih bilo nepravedno, Povjerenstvo je predložilo da se iznimno dodijeli još jedna treća nagrada (ukupno 6 trećih nagrada).

Zbog zapažene kvalitete većeg broja kratkih priča o Domovinskom ratu, Povjerenstvo za vrednovanje predložilo je pisanu pohvalu za još šest kratkih priča o Domovinskom ratu učenika srednjih škola iz Republike Hrvatske te još sedam kratkih priča učenika iz Bosne i Hercegovine.

Popis nagrađenih i pohvaljenih priča o Domovinskom ratu donosimo možete pročitati na sljedeće dvije poveznice: KRATKE PRIČE RH i KRATKE PRIČE BIH.

Među nagrađenima su i dvije učenice vinkovačkih škola. II. nagradu u neto iznosu od 300 eura osvojila je Nika Kristović, učenica 1. razreda Srednje strukovne škole Vinkovci, s pričom “Izgubljeno djetinjstvo” te Andrijana Lamešić, učenica 4. razreda Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, s pričom “Tata, možda u drugom životu budeš dijete”.

Izgubljeno djetinjstvo nježna je priča o izgubljenom djetinjstvu desetogodišnje Ane, ispričana iz njezine perspektive 20-ak godina kasnije. Traume koje zauvijek ostaju u čovjeku. Pripovjedačica mirno donosi slike koje su zauvijek ostale u njezinom albumu u glavi kao i one obiteljske slike koje je jedine ponijela iz razrušene kuće. Vrlo čest motiv u pričama, ali samo zato je je bilo mnogo takvih sudbina.

Tata, možda u drugom životu budeš dijete lirska je minijatura. Riječi upućene ocu, protkane Bosutom i prustovskim mirisom bakine kujinje. Čitanjem rekonstruiramo mozaik priče, oca kojega više nema, rijeke koja život znači i lipe koja mirisom nosi prošlost. Lijepa priča, emotivna i neobična.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno