24 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Jezero Bajer je do daljnjega zatvoreno za slobodni ribolov

Više od autora

- vl promo-

Športska ribolovna udruga Bajer Vinkovci obavijestila je ribolovce ne članove kako je jezero Bajer do daljnjeg zatvoreno za ribolov, dok samo članovi, njih stotinjak, mogu loviti ribu uz obveznu prethodnu dezinfekciju ribolovnog pribora na domu udruge.

Tajnik udruge, Dario Herget, kazao je kako je razlog tome invazivna bojazan Koi virus koji s vremena na vrijeme zavlada na vodama, a prenosi se putem ribolovnog pribora. Pojašnjava kako domaći šaran nije otporan na taj virus, u nekim vodama ga ima, a na druge vode prenosi se pri velikim temperaturama. „Ovo je represivna mjera kako virus ne bi došao do nas, a dobili smo naputke kako Zagreb s time ima problema i da im ugibaju ribe. Ne znamo gdje ribolovci koji dolaze iz drugih dijelova na dnevne vikend ribolove, njih ne možemo niti kontrolirati jer je velik pritisak na vodu. Da bi mi to smanjili, napravili smo odluku dok se to ne povuče i zabranimo ribolov ne članovima”, pojasnio je Herget.

„Kvalitetno brinemo o vodi u Slavoniji, a kao udruga gospodarimo svojom vodom, dok ostalim vodama gospodari Ribolovni savez Vukovarsko-srijemske županije”, kaže tajnik dodavši kako su nosioci ribolovnog prava za vodu i njeni ovlaštenici, dok je za sve ostale vode u Vukovarsko-srijemskoj županiji to Ribolovni savez Vukovarsko-srijemske županije.

Za primjer navodi jezero Mlinac u Đakovu koji ima zajednicu športskih udruga ribolovnih udruga gdje imaju svoje tri vode. „Oni tamo donose svoje zakone, tako da su zatvorili Mlinac jer nema izlova te vode. Mi i Vukovar smo dvije vode koje se brinu same za sebe, a za ostale ovo radi Savez. To su otvorene vode većinom što Savez nadzire i oni ne rade takve represivne mjere”, kaže.

Do kad će ova mjera biti na snazi, još uvijek se ne zna ,ali pretpostavlja da će ona popustiti s nešto nižim temperaturama. „Pratimo što se događa na drugim jezerima, komuniciramo s njima jer mi nismo vezani samo za našu županiju. U komunikaciji smo i s Lapovcem, Našice, kompletnim Đakovom, kao i Osijekom koji ima svoj Bajer, tu su i druge županije pa tako imamo Slavonski Brod, Lipik i njihove vode, Zagreb, Rakitje, Juš. Sve su to jezera slična našima gdje se događaju takve stvari”, saznajemo od tajnika udruge.

Slika bolesti uvelike ovisi o virulentnosti uzročnika, kondiciji ribe, uvjetima okoliša i stresu, a najizraženiji simptomi su krvarenja na škrgama, blijeda i nekrotična područja i gnjiloća škrga. Na koži se uočavaju blijede mrlje, nakupine sluzi i ljuštenje epitela te hrapavi izgled. Oči su upale (endoftalmija), a oboljeli primjerci dezorijentirano i usporeno plivaju, pojašnjavaju stručnjaci.

Simptome je, analiziraju, moguće očitati kroz fizičke i promjene ponašanja pri kojima dolazi do blijedih i jako otečenih škrga, vidnih ozljeda kože te nepravilnog ponašanja šarana koji u slučaju obolijevanja odbijaju hranu, bivaju dezorijentirani i imaju visoku frekvenciju dišnih pokreta. Radi se na pripravku za stvaranje imuniteta šarana. U svrhu očuvanja kontinentalnog ribolova razvija se pripravak za stvaranje imuniteta šarana te se preventive radi na razvijaju nove linije šarana preko matica i očeva koja bi trebala imati manju smrtnost u slučaju pojave bolesti.

Budući da se ova bolest ne smatra zoonozom, ljudi se prilikom kontakta s zaraženom ribom ne mogu zaraziti. Isto vrijedi i ako pojedu zaraženu ribu. Inače, sportski je ribolov popularan hobi i sport koji pruža priliku za opuštanje i  uživanje u prirodi, ali zahtijeva određenu vještinu, strpljenje i poznavanje tehnika, što ga čini izazovnim i uzbudljivim. Kako bi mogli sigurno loviti, u ovakvim je situacijama potrebno što više paziti i preventivno reagirati.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno