22 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Udruga hrvatskih brojnih obitelji 8+ ponosna na 25 godina rada

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Udruga 8+ sa sjedištem u Vinkovcima osnovana je u kolovozu 1999. godine na inicijativu sada pokojnoga svećenika iz Slavonskog Broda Marka Majstorovića te Antuna Trbuka iz Vođinaca. Registrirani su na državnoj razini, ali od početka okupljaju obitelji većinom iz Slavonije s ciljem povezivanja i pomoći te djelovanja prema javnosti i državnim institucijama s ciljem demografskog oporavka.

Već tada vidjelo se da hrvatski narod nestaje i da treba nešto poduzeti da se to promijeni, a s druge strane obitelji koje imaju djecu nerijetko su u nezavidnom materijalnom položaju. Naša je želja bila da se međusobno povežemo, jedni drugima pomažemo i promoviramo život u njegovom punom smislu”, ističe predsjednik Antun Trbuk.

Iako udruga nosi ime 8+, napominje, otvoreni su za sve obitelji i član udruge može biti svatko tko podržava njezin rad bez obzira na broj djece. Djelovanje udruge ponajprije se odnosi na podjelu humanitarne pomoći koja stiže u vidu donacija, a tu se posebno ističe suradnja s Međunarodnim društvom za promicanje ljudskih prava (IGFM) iz Njemačke, čiji su član. Unazad nekoliko godina, pak, i oni su se uspješno uključili u projektne aktivnosti.

Tu nam je puno pomogla Ivana Dasović, koja je radila EU projekte i koja je u medijima čula za nas i što radimo te nas je kontaktirala i rekla ako želimo ići u neki projekt da bi ona vrlo rado to nama odradila”, ističe naš sugovornik.

I tako je došlo do projekta Za obitelj u plusu I, II i III.

U ta tri projekta mi smo podijelili pakete, što hrane, što higijenskih potrepština što školskog pribora za osnovnoškolce, u vrijednosti preko 10 milijuna kuna, a na mjesečnoj bazi pomoć je primalo oko 3.300 odraslih i djece”, ističe Trbuk.

Recimo i to, kako udruga, ove godine već osamnaesti put, organizira odlazak na ljetovanje za majke i djecu.

Cilj nam je bio da majke koje svaki dan imaju toliko posla kako bi veliko kućanstvo dobro funkcioniralo, koje svaki dan moraju obitelji pripremiti i doručak i ručak i večeru, odvedemo negdje da se malo odmore. I onda smo došli u kontakt s don Božom Škemberom, župnikom na otoku Prviću, koji nas je prihvatio kao takve i mi sada već 18 godinu vodimo majke i djecu kod njega na Prvić. Grad nam je dao 800 eura za trošak puta, a mi, uz pomoć donacija, nastojimo u što većoj mjeri pokriti trošak smještaja i hrane, koji je 20 eura po danu po osobi, kako bi izdatak same obitelji bio što manji, praktički minimalan”, ističe Trbuk.

Ovogodišnju 25. obljetnicu, napominje za kraj, udruga neće posebno slaviti.

Nemamo potrebe, a nemamo ni s čim. Bez puno buke nastavljamo sa svojim aktivnostima, a ovom prilikom posebno bih istaknuo i zahvalio našim volonterima, koji jako lijepo rade”, ističe Antun Trbuk.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno