24 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Zapovjednik JVP Vinkovci: Naši vatrogasci nikad bolje nisu bili opremljeni

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nekoliko dana nakon povratka s godišnjih odmora, gradski vijećnici već su uobičajeno na sjednici Gradskog vijeća grada Vinkovaca. Današnja je bila jedna od kraćih, sa svega četiri točke.

Sve je počelo s dvije prisege. Vijećnik Marinko Lukenda (HSU) postao je državni tajnik, što znači da ne može obavljati dužnost vijećnika. Umjesto njega prisegu je danas dao Ivan Colarić. Osim toga, nezavisni vijećnik Tihomir Posavčić odlučio je odstupiti iz Vijeća, a mijenjat će ga Vladimir Jović.

Raspravljalo se i o radu Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci u prošloj godini, izvješće je podnio zapovjednik Krešimir Jelić.

„Prošle godine smo imali ukupno 248 intervencija, od čega su 62 bile za vrijeme olujnog nevremena u srpnju. Ovim putem želim zahvaliti svim građanima Vinkovaca koji su imali strpljenje i razumijevanje za nas u tim vremenima, kada smo imali istovremeno i po pet ili šest intervencija”, pojasnio je Jelić.

Dodaje kako je u prvih sedam mjeseci ove godine situacija stabilna. Požara ima, ali to su sve manji požari otvorenog prostora. Za razliku od Dalmacije gdje je i ove godine kaotično.

„Ponovno su i naši vatrogasci tamo dislocirani. Inače, na razini naše županije šaljemo četiri vatrogasca na Hvar i Jelsu koji sudjeluju u gašenju požara”, dodao je zapovjednik.

Uz to, opremljenost je, kaže, nikad bolja. Nema dovoljno garaža u koje bi smjestili svoja vozila, a u prošloj godini uloženo je preko 50 tisuća eura u opremu koja će služiti dugi niz godina.

O poslovanju Dječjeg vrtića Vinkovci izvijestila je ravnateljica Suzana Zidar koja je, osim na razne aktivnosti, naglasak stavila i na potrebu stručnog usavršavanja odgojitelja kao kompetentnih osoba za rad u vrtiću.

„Svjedoci smo da nam sve češće žele ubaciti razne druge strukture na rad u vrtiće, mi smo protiv toga jer se odgojitelji za ovo zanimanje školuju jednako kao i učitelji ili bilo koje drugo zanimanje. Ne želimo da se to omalovažava”, rekla je Zidar. Kaže kako iako u Hrvatskoj nedostaje odgojitelja, Vinkovci s njihovim zapošljavanjem nemaju problema.

I ove jeseni primljena su sva djeca koja ispunjavaju uvjete – imaju godinu dana, oba su im roditelja zaposlena i prebivaju na području grada Vinkovaca.

„Svi su smješteni u vrtić, ostalo je još tridesetak neupisane djece koja ne ispunjavaju uvjete odnosno čiji su roditelji nezaposleni pa nemaju nužnu potrebu za smještanjem djece u vrtić. Vjerujem da će se nagodinu otvorenjem Malog princa ta situacija riješiti u potpunosti i da će sva djeca biti upisana”, podvukla je.

U posljednjoj točki odlučivalo se o koeficijentu i osnovici za obračun plaće gradonačelniku i njegovom zamjeniku. Ova Odluka vezana je uz odluku Vlade RH o visini osnovice za državne službenike, a koja je stupila na snagu krajem srpnja ove godine. Temeljem toga vijećnici su danas odlučili kako će gradonačelnik imati koeficijent 6,42 dok će osnovica biti jednaka onoj kakvu imaju državni dužnosnici, a kako zakon i predviđa. Plaća zamjenika bit će 15% manja od plaće gradonačelnika.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno