24 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Brojnim aktivnostima čuvaju uspomenu i sjećanja na one kojima dugujemo slobodu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Kad nisu među svojim prijateljima i suborcima diljem županije, ali i ostatka Hrvatske, udruge branitelja s područja grada Vinkovaca marljivo rade na projektima i programima kojima promiču svoju nezamjenjivu ulogu u Domovinskom ratu. U tome im dodatno pomaže i Dom branitelja, suvremeno opremljen prostor otvoren u prosincu prošle godine, realiziran zajedničkim naporima Grada, agencije VIA i Ministarstva branitelja.

U 13 ureda aktivno djeluje 13 udruga. Damir Dujić, predsjednik Udruge ratnih veterana 3. A brigade ZNG “Kune” Vinkovci i predsjednik Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata VSŽ, podsjeća kako su u proteklih nekoliko mjeseci održane dvije izložbe. Prva je bila posvećena Dubravku Dunji Dujiću, branitelju iz Vukovara koji je nakon rata postao slikar, kipar i pjesnik. Druga izložba, koja je trajala mjesec dana, prikazivala je radove umjetnika Marka Lončara.

„Ići ćemo sad u Mariju Bistricu, u rujnu za Malu Gospu Koordinacija će hodočastiti u Bapsku, a imamo i puno planova za dalje. Za Vinkovačke jeseni predstavit ćemo knjigu Aljmaš, Dalj i Erdut u Domovinskom ratu te knjigu o Domu tehnike koju je napisao Milenko Bilić iz Cerne, a organizirat ćemo i izložbu braniteljica koje pišu pjesme i slikaju. Neće biti dosadno”, napominje Dujić, dodavši i kako je Ministarstvo branitelja odobrio sredstva za uređenje Spomen sobe, što će dodatno obogatiti Dom.

Velik problem za udruge dugo je vremena bio i nedostatak prostora za druženje i održavanje sastanaka. Toliko da su čak neke praktički bile pred gašenjem.

“Sastajali smo se po kafićima ili u kućama članova. Od ureda Državne uprave dobili smo obavijest da će nas, ako se ne organiziramo i ne održimo izbornu skupštinu, brisati iz registra. Ovo što ovdje imamo nam je sasvim dovoljno i puno nam pomaže u radu”, izjavio je Ivan Žgela, predsjednik udruge oklopne bojne 5. gardijske brigade “Sokolovi” koja trenutno broji 64 člana. Ističe kako je druženje branitelja ključna stavka za njih jer ih je sve manje, samo ih zajedništvo i prijateljstvo čine boljima i jačima.

Milan Draženović, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, napominje kako aktivnosti provode ili pripremaju gotovo svakodnevno, diljem županije.

„Odlazimo na sva obilježavanja i obljetnice. Glavninu posla odrađujemo preko naših ogranaka, tako smo otvorili dva spomen-obilježja u općini Drenovci, jedan u Rajevom Selu, a drugi u Račinovcima. U Starim Jankovcima otkrili smo spomen ploču za poginulog branitelja, idući tjedan u šumi između Cerića i Mirkovaca otkrit ćemo spomenika za dva poginula branitelja, za Željka Primorca i Antu Pavlovića, prve jankovačke žrtve u Domovinskom ratu”, pojašnjava Draženović. Podsjeća i da redovno organiziraju sportske županijske igre na kojima se sastane oko 500 branitelja, a dvije godine zaredom bili su prvaci državnih igara. 21. rujna čeka ih ovogodišnje natjecanje u Varaždinskoj županiji.

Važno je spomenuti kako je Ministarstvo branitelja Koordinaciji odobrilo sredstva za psihosocijalnu pomoć i sredstva za odlazak branitelja na vinkovački bazen gdje se mogu družiti i opustiti. Nakon ljeta, otkrivaju nam, planiraju se dodatno posvetiti djeci te i naše najmlađe uključiti u svoj rad. Povezuju se s lokalnim udrugama i institucijama, pomažu jedni drugima. U suradnji s izdavačkom kućom Privlačica planiraju i prezentaciju njihovih tekstova iz Domovinskog rata, kao i s Vinkovačkom listom čiju arhivu članaka iz 1991. žele predstaviti široj javnosti.

„Svi smo ovdje zajedno i to nam je najvažnije. Nastojimo obilaziti sva mjesta i položiti vijence za svoje poginule suborce. Svake godine palimo svijeće na mjestima stradanja naših pripadnika, to je najmanje što možemo učiniti. Važno je reći i da smo se povezali s Kupresom i Livnom”, rekao Ljubo Mijatović, predstavnik 109. brigade koja broji 300 članova.

Tu je i udruga HVIDRA RH 1991.-1992. koja s trenutačno 41 članom prošli mjesec organizirala sportske igre i druženje, a ove će godine sudjelovati na državnim igrama HVIDRA-e na Malom Lošinju od 18. do 20. listopada. „Naši članovi redovito postižu dobre rezultate, pogotovo u streljaštvu i plivanju”, naglasio je dopredsjednik HVIDRA-e RH Vinkovci 1991.-1992. Anton Đerek, uz isticanje odlične sinergije lokalnih vlasti i braniteljskih udruga, na čemu je ova naša ranjiva populacija izuzetno zahvalna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno