23 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

KUD Izvor i stariji Tamburaški orkestar “Šumara” u Mikrofoniji Radio Vinkovaca

Više od autora

- vl promo-

Povodom Svjetskog dana folklora u Mikrofoniji Radio Vinkovaca gostovali su KUD Izvor Vinkovci i stariji Tamburaški orkestar KUD-a Šumari složno ističući kako je folklor stil života i hobi kojega je potrebno raditi s velikom ljubavlju.

Raznolikost i bogatstvo nošnja prikazalo je 8 plesačica i 4 plesača KUD-a Izvor koji su, kako kaže njihov voditelj Ante Miljanić, bili obučeni u baranjsku, bunjevačku i međimursku nošnju.

„Bavljenje folklorom iziskuje jako puno vremena, a za pripremu jedne koreografije potrebno je 4-5 mjeseci. Sada se najviše pripremamo za Vinkovačke jeseni kad ćemo na Folklornim večerima izvesti pokupske plesove, a nastupat ćemo i na otvorenju Vinkovačkih jeseni, gdje ćemo predstaviti baranjske bušare, što rijetko tko izvodi pa nam je pripala ta čast da mi to izvedemo”, prokomentirao je Miljanić koji svoje slobodno vrijeme posvećuje radu u folkoru i njegovom vođenju.

“Vođenje je jako teško jer se voditelj brine o osobama koje plešu, o nošnjama, kako će se i kada nešto održati, ali to mi ne predstavlja nikakav problem jer da to tolik ne volim, ne bih se time ni bavio”, istaknuo je.

Ivan Grčić, član Upravnog odbora KUD-a Šumari, solist KUD-a Šumari od 1972. godine ispričao je kako  nekad nije bilo televizije niti sadržaja koji bi zabavljali ljude pa su oni tada obilazili razna sela i zabavljali radnike.

Gotovo čitav svoj život posvetio je folkloru, zbog kojega je proputovao svijetom.„Zahvaljujući kulturno-umjetničkom društvu obišao sam dosta država u Europi i u svijetu. Drago mi je da sam to radio iz ljubavi i prenio tu ljubav na svoju djecu koji su nastavili se baviti i folklorom. Sin mi je u KUD-u Šumari umjetnički voditelj, a kćer vodi KUD u Karlovcu”, rekao je Grčić.

Kako sam kaže „oldtimeri” KUD-a sastaju se svake srijede u Šumarima gdje vježbaju pjesme i nastupaju nekad s folklorašima, nekad samostalno, a danas su u emisiji Radio Vinkovaca izveli jedan dio pjesama Slavonije.

Uz obilježavanje Svjetskog dana folklora i uoči održavanja 59. Vinkovačkih jeseni, redatelj svečanog otvorenja 59. Vinkovačkih jeseni Marko Sabljaković svim je entuzijastima i čuvarima folklornog i tradicijskog stvaralaštva čestitao njihov dan, a ujedno i najavio našu najvažniju manifestaciju. „Vinkovačke jeseni kao najveća i najznačajnija pozornica hrvatske tradicijske kulture mjesto je na kojemu će i ove godine nastupiti brojna folklorna društva iz cijele Hrvatske i inozemstva čime Vinkovci zasigurno zauzimaju značajno mjesto na karti svjetske folklorne baštine o čemu će ove godine svjedočiti kulturne manifestacije i sudionici u okviru programa Vinkovačkih jeseni, najavljujući ujedno, sljedeće godine, obilježavanje 60 godina kontinuiranog trajanja nadaleko poznate manifestacije”, kazao je Sabljaković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno