24 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Spomen ploče u čast braniteljima Anti Pavloviću i Željku Primorcu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ususret 33. obljetnici Dana sjećanja na žrtve Starih i Novih Jankovaca u Domovinskom ratu, u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, podružnice Vukovarsko-srijemske županije, ogranka Stari Jankovci, svečano je otkriveno spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima Željku Primorcu i Anti Pavloviću. Njihova žrtva, koja se dogodila 20. kolovoza 1991. godine na tzv. Cerićkom putu, ostaje trajno upisana u povijest naše domovine.

Nakon svečanog otkrivenja ovog spomen-obilježja, služena je i sveta misa u crkvi u Starim Jankovcima. Ovakav vid događanja donosi duh zajedništva, zahvalnosti i sjećanja. Okupljeni su se prisjetili ne samo spomenutih poginulih branitelja, već i svih koji su dali svoje živote ili su nestali za vrijeme rata. Također su se prisjetili i hrabrosti, tada teško ranjenog, Tadije Vrbičića.

Foto: Općina Stari Jankovci

Mještani Starih i Novih Jankovaca prve civilne žrtve imali su 22. srpnja, kada je neprijateljski napad usmjeren na ova dva sela ostavio brojne žrtve i ranjene. Željko Primorac i Anto Pavlović, zajedno s Tadijom Vrbičićem, bili su u vozilu koje je naišlo na protutenkovsku minu. Željko Primorac, tada zapovjednik garde u Jankovcima, bio je na službenom zadatku na putu prema Ceriću. Na tom putu, eksplozija mine u kombiju uzrokovala je smrt dvojice branitelja, dok je Tadija Vrbičić teško ranjen.

Jedan od trenutaka je i sjećanje na prvo suočavanje s gubitkom života u Starim Jankovcima odnosno prisjećanje na ubijenog Mladena Šarića, hrvatskog redarstvenika, 2. svibnja  godine u Borovom selu. Vrijeme je to koje je za Jankovce, kao i za cijelu istočnu Slavoniju, bilo iznimno teško. Oblaci rata nadvili su se nad ovim prostorima, ali u srcima ljudi tinjala je vjera u slobodu i neovisnost.

Foto: Općina Stari Jankovci

Danas, 33 godine kasnije, udruga Dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranak općine Stari Jankovci, pod vodstvom predsjednika Ivice Jurišića, podigla je ovo spomen-obilježje u čast naših poginulih branitelja, ali i aktivnih nogometaša tadašnjeg kluba „Sloga” koji je ubrzo i promijenio naziv u NK “HAŠK” (Hrvatski amaterski športski klub) Stari Jankovci.

Foto: Općina Stari Jankovci

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno