13 C
Vinkovci
Subota, 5. listopada 2024.

Svečani prijem pete generacije studenata drvne tehnologije

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Fakultet šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu danas je priredio prijem za novu generaciju studenata upisanih na dislocirani preddiplomski stručni studij drvne tehnologije u Vinkovcima.

U ovoj akademskoj godini prvu godinu studija upisala su 23 studenta koji dolaze iz cijele Slavonije, a oni su već peta generacija koja upisuje ovaj studij u Vinkovcima. Među njima je i veći broj onih koji su se odlučili na studiranje iako već više godina rade.

Radim već petnaest godina u drvnoj industriji. Voditelj sam skladišta i voditelj pogona na pilani i mislim da je logičan slijed toga rada da se sve to potkrijepi i sa stručnim teorijskim i praktičnim dijelom. Uz voditeljski posao malo je teže uskladiti fakultet i vrijeme za učenje, ali gdje ima volje ima i načina”, kaže Ivan Alasić iz Nove Gradiške.

 

Ja sam na drugoj godini, a studij sam upisao zato što već sedamnaest godina radim u drvnoj industriji i htio sam steći nova znanja. Dosta je tu odricanja, tu je putovanje, vikendi na predavanjima, ali sve se to može uskladiti. Sam studij je odličan i ovdje dobrano popunjavam znanje koje sam stekao kroz praksu”, istaknuo je Slobodan Mutić iz Požege.

Dobrodošlicu i uspješno studiranje poželjeli su im predstavnici Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca.

Ako znamo da u ovom trenutku na tržištu rada u Republici Hrvatskoj nema niti jednog inženjera drvne tehnologije, to samo po sebi govori o potrebi i zainteresiranosti drvne industrije za ovakvim kadrom. Kada je riječ o novim studentima ovdje u Vinkovcima njih su 23, a jučer smo imali prijem i u Zagrebu gdje na drvnoj tehnologiji imamo 62 brucoša od kvote 65. Svi smo svjesni problema da iz godine u godinu imamo sve manje prvašića pa onda i srednjoškolaca s jedne strane, a s druge strane rapidno raste broj studijskih programa pa smo tako prije tri godine imali oko 900 studijskih programa, a danas ih imamo preko 1700. Tako da je problem upisa studenata itekako vidljiv i svi se borimo za popunjavanje kvota, istaknuo je prof.dr.sc. Alan Antonović, prodekan Drvno tehnološkog odsjeka Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu.

Kada smo pokretali studij drvoprerađivači naše županije pismom potpore jasno su iskazali potrebu za kvalificiranim kadrom kojeg je nedostajalo i tada, a i sada ga još uvijek nedostaje. Naš je cilj bio i u tom smjeru je i pokrenuta ova priča, da našim studentima ponudimo jednu opciju više, a našim poslodavcima osiguramo kvalitetan kadar. Sada, već petu godinu zaredom, imamo dobar odaziv za upis, a imamo i one koji su već izašli i zaposlili se, dakle ovdje imamo jednu doista afirmativnu priču i cilj je postignut”, kazao je Bojan Balog, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti VSŽ.

Do sada na drvnu tehnologiju u Vinkovcima, uključujući i ovu generaciju, upisao se 151 student, a studij je završilo njih 28. Novim stručnim prvostupnicima drvne tehnologije otvorena je i mogućnost upisa jednog od dva diplomska studija u Zagrebu, a to su oblikovanje proizvoda od drva i drvnotehnološki procesi. Za sada u Zagrebu studij je nastavilo njih troje koji su prve tri godine završili u Vinkovcima.

Imamo ovdje novu, petu generaciju studenata koji su odlučili svoje profesionalno znanje stjecati na studiju drvne tehnologije. Raduje me što svake godine imamo sve veći broj zainteresiranih za studiranje i stjecanje specijaliziranih znanja i vještina u Vinkovcima. Nakon završenog studija njima se otvara mogućnost za zapošljavanje jer poznato je da su Vinkovci šumarsko središte i jako središte u drvnoj industriji”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić.

Povezani članci

- vl promo-


Posljednje objavljeno