13 C
Vinkovci
Subota, 5. listopada 2024.

Linija 116 006 i dalje 24 sata otvorena za pozive žrtava i svjedoka

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan i izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Miren Špek jučer su potpisali Ugovor o financiranju programa Nacionalnog pozivnog centra za novo jednogodišnje razdoblje vrijedan 58.089,05 eura

Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima od 2017. godine sklapaju jednogodišnji ugovor o financiranju za potrebe rada na Nacionalnom pozivnom centru. Suradnja obuhvaća i potpisivanje trogodišnjeg Sporazumi o suradnji na osiguranju rada Nacionalnog pozivnog centra.

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja osnovan je 2013. godine čime je Republika Hrvatska postala peta europska zemlja koja je uvela besplatan europski standardizirani broj za pružanje podrške žrtvama i svjedocima – 116 006.

Linija 116 006 otvorena je svakim danom i dostupna žrtvama i svjedocima svih 365 dana u godini, čime se osigurava primjena čl. 24 Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Žrtve i svjedoci kaznenih djela i prekršaja na ovom broju mogu dobiti:

  • informacije o njihovim pravima te tijeku kaznenog i prekršajnog postupka
  • emocionalnu podršku
  • informacije o relevantnim organizacijama civilnog društva i institucijama kojima se mogu obratiti
  • različite praktične informacije
  • pomoć pri ispunjavanju obrasca zahtjeva novčane naknadeOd otvaranja pa do srpnja 2024. godine zaprimljeno je preko 18 000 poziva.

Povezani članci

- vl promo-


Posljednje objavljeno