13 C
Vinkovci
Subota, 5. listopada 2024.

Mala Terezija: Dan ustanove uz promociju nove terapijske metode – neurofeedback

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Centar za rehabilitaciju „Mala Terezija” Vinkovci danas i sutra obilježava Dan ustanove. Danas program je posvećen korisnicima psihosocijalne i rano razvojne podrške, a sutra korisnicima usluge smještaja i boravka.

Unaprjeđujući svoj rad, moglo se čuti, Centar je ove godine uveo novu terapijsku metodu, neurofeedback, a Dan ustanove bio je prilika za njezinu širu promociju. O čemu se radi demonstrirale su Elvira Rukavina, viši radni terapeut i Ružica Galušić, dipl. defektolog sa svojim malim korisnicama Sarom (7) i Marijom (6), koje su stigle iz Andrijaševaca u pratnji mame Sanje Palijan.

Sara i Marija u „Malu Tereziju” dolaze malo više od tri godine i jako smo zadovoljni. One imaju poteškoće s govorom i ovdje su dosta napredovale. Rade s logopedom i defektologom, a sada su počele koristiti i ovu novu terapijsku metodu i vjerujem da će im to isto pomoći”, rekla nam je Sanja Palijan.

Neurofeedback neinvazivna je terapijska metoda s ciljem omogućavanja zdravog funkcioniranja mozga, a izvodi se tako da se mjere moždani valovi nakon čega se mozgu daje povratni signal u vizualnom ili auditivnom obliku kojim se nastoji postići mjerenje obrasca moždanih valova kako bi se u konačnici promijenilo ponašanje.

Ova metoda koristi se najčešće kao dodatna ili alternativna terapija za određene moždane disfunkcije, može se koristiti i kod djece i kod odraslih. Kod nas to su najčešće djeca s kognitivnim teškoćama, djeca s ADHD-om i djeca s poremećajem iz autističkog spektra”, istaknula je Ružica Galušić.

Trenutno, doznajemo, u programu je 13 korisnika, a do kraja ove godine predviđeno je taj broj povećati na 35.

Naša ustanova skrbi o djeci s poremećajima i poteškoćama u razvoju i za odrasle osobe s mentalnim poteškoćama. Imamo smještaj, boravak, razvojnu podršku, psihosocijalnu podršku i stručnu procjenu. Mi se trudimo iz godine u godinu omogućiti nešto novo našim korisnicima. Prošle godine to je bila radionica za roditelje „Rastimo zajedno +”, a ove godine, također u suradnji s UNICEF-om, kroz program Jačanje kapaciteta pružatelja socijalnih usluga za djecu s razvojnim poteškoćama imali smo projekt kroz koji smo educirali dva stručnjaka za rad neurofeedback metodom”, istaknula je ravnateljica Marija Lukenda dodajući kako u ovom trenutku „Mala Terezija” ima 67 korisnika smještaja, 15 korisnika boravka, 68 korisnika psihosocijalne podrške i 28 korisnika rane razvojne podrške.

U Centru je danas, uz obilazak kabineta s roditeljima i korisnicima te demonstraciju rada stručnih djelatnika s korisnicima usluga, priređen i mađioničarski show pod nazivom „Vesela luckasta zabava”, koji je izveo mađioničar Mate Lukačević.

Sutrašnji dan već tradicionalno rezerviran je za sportske aktivnosti, odnosno olimpijadu starih sportova u kojoj sudjeluju korisnici smještaja i boravka uz podršku stručnih radnika centra. Najbolji natjecatelji bit će nagrađeni medaljama, najbolje ekipe peharima, a nakon službenog dijela natjecanja slijedi zabavni dio uz glazbu i druženje u kojem korisnici Centra posebno uživaju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno