12 C
Vinkovci
Subota, 5. listopada 2024.

Svjetski dan ptica selica u Nijemcima uz prstenovanje ptica, zmajadu i edukacije

Više od autora

- vl promo-

Koliko puta vinete pogled u nebo i pogledate ta divna bića? Koliko puta vam je srce ugrijala pjesma ptice, njezine boje, slučajni let? Neke od njih dočekujemo u proljeće, a ispraćamo u jesen. Mjesto koje je dom brojnim pticama selicama obilježava sezonsko preseljenje svojih predivnih stanovnika. Turistička zajednica općine Nijemci u suradnji s Općinom Nijemci, 7. listopada, šestu godinu za redom, prigodno obilježava Svjetski dan ptica selica.

Općina Nijemci prostor je s iznimno velikim brojem ptičjih vrsta i kao takav već dugi niz godina razvija ponudu promatranja ptica za tržište posebnih interesa. Motivirati lokalno stanovništvo, posebice najmlađe, na očuvanje, zaštitu i promociju biljnog i životinjskog svijeta kao i potaknuti interes posjetitelja za upoznavanje prirode Srijema, ciljevi su kojima se doprinosi obilježavanjem Svjetskog dana ptica selica. Program se odvija na Izletištu Sopotac, od 9 do 13 sati.

Život je ljepši kada se bolje poznajemo, pa će program započeti edukacijom pod nazivom „Krilati svijet“. O pticama i kukcima znatiželjnike i zaljubljenike educirat će ornitologinja Marina Grgić.

U sklopu programa prstenovač Adrian Tomik prstenovat će ptice. Prestenovanje ptica u Hrvatskoj odvija se od 1910. godine, a Hrvatska je šesta zemlja u Europi koja je započela proces prstenovanja ptica. Znanstvenim prstenovanjem, obilježavanjem ptica aluminijskim prstenom s brojem, provodi se individualno obilježavanje divljih ptica i upoznaje i prati njihov život i kretanje.

FOTO: Općina Nijemci

Kako se provodi ovaj vrijedan, ali osjetljiv proces kojim se doprinosi očuvanju i zaštiti ptičjeg svijeta, saznajte u Nijemcima. Možda vam se svidi susret s pticama, pa i sami poželite biti prstenovač i dio velike zajednice koja je zaslužna za vrijedne i opsežne podatke o ptičjem svijetu čime se ovaj životinjski svijet izdvaja od svih ostalih životinjskih vrsta u svijetu. Znate li koja je ptičja vrsta najviše prstenovana u Hrvatskoj?

Kako nam nebo ne bi bilo pusto dok su ptice u toplijim krajevima, održat će se Zmajada. Zajednica tehničke kulture grada Osijeka pokazat će svim zainteresiranima kako oživjeti ovu vječnu igru s vjetrom i kako obojiti nebo u sivim danima.

U aktivnostima povodom Svjetskog dana ptica selica sudjelovat će djeca osnovnih škola s područja općine Nijemci, a na druženje s pticama i prirodom pozivamo sve, velike i male. Dođite biti radosni!

Događanje se održava uz financijsku potporu Turističke zajednice Vukovarsko – srijemske županije i Hrvatske turističke zajednice.

FOTO: Općina Nijemci

Povezani članci

- vl promo-


Posljednje objavljeno