12 C
Vinkovci
Subota, 5. listopada 2024.

Akcija „Hodanjem do zdravlja” sutra u 11 sati

Više od autora

- vl promo-

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije sutra organizira javnozdravstvenu akciju „Hodanjem do zdravlja“ kojom će obilježiti Svjetski dan hodanja.

Okupljanje je planirano u 10:45 sati u parku Lenije, na početku šetnice uz Bosut, gdje će sve one građane koji žele sudjelovati dočekati djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije te će u 11 sati započeti akciju hodanja, pojasnila je doktorica, epidemiologinja pri Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Sanja Gali. „Dobrodošli su svi koji imaju vremena i koji nam se ovim putem žele pridružiti u ovoj aktivnosti”, poziva doktorica.

Hodanje je, pojašnjava, široko pristupačna tjelesna aktivnost, dostupna zapravo gotovo svima, jednostavna je, ne zahtijeva nikakvu skupu opremu, jedino što trebamo je odvojiti je vrijeme. „Ova aktivnost rijetko je povezana s ozljedama i mogu je prakticirati ljudi svih dobnih skupina, uključivši i one koji se nisu do sada bavili nikakvom tjelesnom aktivnošću”, rekla je istaknuvši kako šetnjom žele osvijestiti ljude da je fizička aktivnost itekako važna i jedan od oblika primarne prevencije raznih kroničnih bolesti.

„Smanjuje rizik obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila, od šećerne bolesti tipa 2 i nekih oblika raka, kao što su rak dojke ili rak debelog crijeva. Smanjuje opasnost od prijeloma u starijoj dobi, pozitivno utječe na naše kosti i zglobove, jača naše mišiće, sprječava i smanjuje prekomjerno tjelesnu masu i pretilost koja je zajednički rizični faktor za sve kronične nezarazne bolesti. Osim toga, hodanje luči i hormon sreće, smanjuje simptome stresa, umiruje nas, smanjuje simptome depresije, podiže naše raspoloženje, samopoštovanje i isto tako nam pomože da budemo mentalno opušteniji, povoljno utječe na san i na intelektualne sposobnosti”, navela je sve prednosti hodanja dodavši kako zapravo ima velik utjecaj na naše ukupno zdravlje.

Povezani članci

- vl promo-


Posljednje objavljeno