13 C
Vinkovci
Subota, 5. listopada 2024.

Rak dojke se u preko 95 posto slučajeva može izliječiti ako se otkrije u najranijem stadiju

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Majčina borba protiv raka dojke bila je inspiracija Teni Miljković za diplomski rad na temu prevencije ovog najčešćeg ubojice žena. Cijelo svoje istraživanje, ali i iskustvo bolesti u obitelji, danas prenosi na svoje učenike u Zdravstvenoj i veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara Vinkovci, s kojima je danas u gradskom parku obilježila Dan ružičaste vrpce.

„Mislim da je u ovakvim slučajevima najvažnije zadržati pozitivan stav, ne predati se negativnim mislima i držati se zdravstvenih preporuka, a ne preporuka s Interneta. Uz uključenost i podršku obitelji, bolest se može izgurati. Kada je riječ o liječenju, savjetujem samopreglede za osobe mlađe životne dobi, od 20. godine, a starijim ženama mamografiju i ultrazvuk jer rak dojke može biti izlječiv ako se otkrije na vrijeme”, rekla nam je Miljković

U pratnji učenika priključila se 18. Danu ružičaste vrpce u Vinkovcima, javnozdravstvenoj akciji posvećenoj prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, baš kao što je i cijeli mjesec listopad. Tradicionalno ju organizira Liga protiv raka Vinkovci, u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, Patronažnom službom Doma zdravlja Vinkovci, Gradskim društvom Crvenog križa Vinkovci i Zdravstvenom i veterinarskom školom dr. Andrije Štampara.

Uz podjelu ružičastih vrpci – simbola ove akcije i promotivnih materijala za provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, na kraju akcije su u znak podrške ženama u borbi protiv ove opake bolesti pušteni u zrak ružičasti baloni.

„Nažalost, ne znamo koji je uzrok bolesti, ali znamo koji su rizični čimbenici. Na većinu ne možemo djelovati, ali možemo na ono što nam je primarni cilj, a to je što ranije otkriti bolest i na taj način značajno povećati mogućnost izlječenja. Rak dojke se u preko 95 posto slučajeva može izliječiti ako se otkrije u najranijem stadiju”, pojašnjava ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, Kata Krešić.

Dodaje kako u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2900 žena, a umre ih oko 700. U našoj županiji godišnje oboli u prosjeku 100 žena, a umre ih između 30 i 40. Incidencija raka dojke je u porastu, što je logično jer se produljuje životni vijek, no brže se liječi i ranije otkriva što dovodi do pada smrtnosti.

„Između 10 i 20 posto karcinoma vežemo uz genetiku, a od ostalih rizičnih čimbenika su kasnija menopauza, rađanje poslije 30. godine života te neke životne navike poput pušenja, alkohola ili nedovoljnog kretanja”, istaknula je ravnateljica uz napomenu kako se rak dojke najčešće pojavljuje kod žena starijih od 50 godina.

Dan ružičaste vrpce samo je jedan od 365 dana u godini kada je potrebno poslati poruku svjesnosti o pojavnosti raka dojke koji je na prvom mjestu kada je riječ o oboljevanju od malignih bolesti kod žena. Prilika je to i za podsjetiti da postoje metode i načini kako se boriti protiv bolesti i kako smanjiti njezinu smrtnost.

„Moramo podržavati ovakve akcije jer zdravlje je nešto najvrijednije i najvažnije što imamo. Preventivnim akcijama i preventivnim zdravstvenim pregledima na vrijeme možemo uočiti određene bolesti, a što ih ranije uočimo veće su vjerojatnosti i bolji izgledi za izlječenje. Nažalost, u posljednje vrijeme smo svjedoci kako je rak dojke sveprisutan i sve više proširen, stoga je jako bitno da kroz ovakve edukativne i preventivne aktivnosti proširimo svijest koliko je ta bolest opasna, podmukla i koliko razara obitelji i naše prijatelji. Pregledavajte se, liječite, jer ako se otkrije na vrijeme vjerojatnost izlječenja je jako visoka”, poručio je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno