13 C
Vinkovci
Subota, 5. listopada 2024.

Načelnik Hrvoje Drinovac: Nuštar je sredina koja je uvijek imala vrhunske sportaše

Više od autora

- vl promo-

Dva dana nakon okupacije susjednih Marinaca i Cerića, oklopna brigada bivše JNA, potpomognuta srpskim paravojnim postrojbama, ušla je i u Nuštar. No, zahvaljujući nadljudskim naporima 300-tinjak branitelja kako domaćih tako i onih pristiglih iz svih krajeva Hrvatske, agresor je odbijen, a Nuštar ostao žila kucavica koja je vodila prema opkoljenom Vukovaru. Danas se svi Nuštarci i njihovi gosti prisjećaju tih događaja koji su u jesen 1991. snašli ovo mjesto nadomak Vinkovaca.

Svetom misom zadušnicom u spomen na sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata u nuštarskoj Crkvi Duha Svetoga započeo je program obilježavanja 33. Dana obrane Nuštra i 31. obljetnice Dana Općine Nuštar. Kod spomenika obrane Nuštra zatim su položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a središnji program nastavio se u Domu kulture Svečanom sjednicom Općinskog vijeća na kojoj je nazočio i predsjednik RH Zoran Milanović. Nakon obraćanja domaćina sjednice predsjednika Općinskog vijeća Darka Čuljka i načelnika Hrvoja Drinovca tijekom programa sudjelovale su razne dječje skupine koje su svojim nastupima uveličale ovaj događaj.

Načelnik Drinovac istaknuo je kako, nažalost, određeni broj djece nije mogao biti upisan u vrtić u Nuštru i stoga mu je izuzetno drago kako su prošli na natječaju za izgradnju dječjeg vrtića u Ceriću. Međutim, nije zadovoljan dobivenim sredstvima jer od traženih 900 tisuća eura koliko je predviđeno za izgradnju vrtića, Općina je dobila 370 tisuća eura. „Zatražili smo dodatno sufinanciranje od 450 tisuća eura i pitanje je hoćemo li ih dobiti ili ne. Kako sam obećao na sjednici, u petom mjesecu sljedeće godine vrtić u Ceriću će biti gotov bilo to uz pomoć ministarstva ili ne”, rekao je načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac. Kad su u pitanju stvari koje su mogle bolje ispasti tu je i obnova dvorca Khuen – Belassy za kojeg je Općina Nuštar potpisnik razvojnog sporazuma od 14 milijuna eura, no još uvijek, dodaje Drinovac, nisu počeli konzumirati taj novac.

„Borimo se, prijavljujemo se na natječaj, no treba reći kako smo svu potrebnu dokumentaciju odradili, od glavnog do izvedbenog projekta za svaki objekt pojedinačno kako bi se mogli prijavljivati na posebne natječaje, a ne da čekamo cijeli iznos jer znam da ga sigurno nećemo dobiti jer se radi o velikom iznosu. Zadovoljan sam što imamo jako puno djece, 130 djece u vrtiću, a uz to velik je broj djece i u školi. Sve u svemu možemo biti zadovoljni, no uvijek može bolje”, istaknuo je Drinovac.

Na kraju sjednice predsjednik Općinskog vijeća uručio je priznanja Općine najzaslužnijima za 2024. godinu, a dobitnici su: atletičarka, svjetska viceprvakinja na 100 m – Mia Wild, kontakt policajac Dragan Jakopiček, promicatelj teniskog sporta i Nuštarac koji je vozio Vlak slobode u Vukovar Nikola Mihaljević, europski doprvak u Jiu jitsu Leon Dolić, izuzetni strijelac i član Streljačkog kluba „Nosteria” Marko Grec i najuspješniji paraplivači Ana Marija Kovač i Jan Tomašević, članovi Plivačkog kluba Cibalae Vinkovci.

Nuštar je takva sredina koja je uvijek imala vrhunske sportaše. Ovim putem im želim što više uspjeha te da nastave i dalje predano raditi za svoju dobrobit, ali i za dobrobit cijele naše općine”, govori prvi čovjek Općine.

Ponosna dobitnica priznanja i u prethodnim godina je Mia Wild kojoj se 11 godina upornog treniranja itekako isplatilo jer je na Svjetskom prvenstvu u Limi na 100 m s preponama osvojila srebro.

„Ove godine napravila sam odličan uspjeh i stvarno sam posebno počašćena. Biti druga na svijetu nije mala stvar, bila je ovo posebna sjednica za mene”, rekla nam je vlasnica svjetskog juniorskog srebra.

Dodajmo još kako će večeras sve Nuštarke i Nuštarce od 20 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana zabavljati grupa Opća opasnost, a općinske udruge pripremit će i dijeliti gastro delicije za sve posjetitelje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno