14 C
Vinkovci
Nedjelja, 6. listopada 2024.

Relikvija svetog Franje Asiškog i u našem gradu

Više od autora

- vl promo-

U povodu 800. obljetnice primanja stigmi svetog Franje, svečeva relikvija stigla je iz Asiza u Hrvatsku. Preuzeo ju je rođeni Vinkovčanin fra Vladimir Vidović, zajedno sa subratom fra Zvonimirom Pervanom, a do 13. listopada pratit će ju na „hodočašću” po hrvatskim gradovima, među kojima su i Vinkovci.

Relikvija je počela svoj hod Splitu koji nije izabran slučajno jer je sveti Franjo dok je hodio ovom zemljom, pohodio našu Domovinu, kazao je fra Vidović. Povjesničari, navodi, ne mogu usuglasiti gdje je to bilo, pretpostavljaju negdje između Trogira i Splita, tako da je to na svojevrstan način bio njegov drugi dolazak u našu Domovinu.

Začetnik cjelokupne ideje je, pojašnjava, provincijalni ministar, a do prije dvije godine i gvardijan vinkovačkog samostana, fra Miljenko Hontić koji je u suradnji s Asiškim fratrima u razgovorima došao na tu ideju kako bi bilo lijepo i prigodno da upravo u ovome mjesecu relikvija posjeti našu Domovinu. Naime, 4. listopada je i blagdan svetoga Franje pa im je relikvija ustupljena na dva tjedna.

„Prije točno 800 godina sveti Franjo Asiški primio je rane na svome tijelu i time je postao prva stigmatizirana osoba u povijesti katoličke crkve. Na svome tijelu imao je iste one rane koje je imao naš spasitelj Isus Krist i to na rukama, nogama i boku, a to se zbilo dvije godine prije njegove smrti, 1224. godine. Sveti Franjo preminuo je 1226. i u te dvije godine koliko je imao stigme, rane su prokrvarile, a on je koristio različite predmete kako bi zaustavio krvarenje. Pogotovo je bolna bila rana koja je imao kod rebara, blizu srca. I tu je onda, kako bi ih zaustavio, stavljao različite predmete. Kada je on preminuo, fratri iz uspomene, iz pobožnosti prema svetome čovjeku, prema svome utemeljitelju, sačuvali su te različite predmete i jedan od njih tijekom svih ovih 800 godina ostavio je sačuvane u Asizu. I danas se čuva kao relikvija prvog i drugog stupnja, nešto što je dio samog tijela svetoga Franje, jer tu je bila natopljena njegova krv, a i predmet koji je on koristio gotovo svakodnevno po svome životu”, ispričao nam je fra Vidović dodavši kako je to dio tkanine koju je on koristio, sačuvana u jednom relikvijaru. Kada promišljamo o franjevcima, gotovo je nezamisliv danas život u našoj Domovini bez njihovog utjecaja tijekom svih ovih godina.

„Na svim različitim poljima ostavljali su i  još uvijek ostavljaju  jedan veliki trag i pečat u ovome vremenu”, kaže franjevac.

Sveti Franjo prva je osoba obilježena Kristovim rana, a čija je poruka života i danas aktualna u svijetu u kojemu živimo. „Želio je da čitav svijet, svi ljudi između sebe živu u jednom velikom miru, skladu i njegovim rječnikom u jednom „sveopćem bratstvu”.

U ponedjeljak, 7. listopada, relikvija će biti u Vinkovačkom Novom Selu u crkvi Bezgrešnog Srca Marijina od 16 do 19 sati gdje će župljani, ali i svi drugi vjernici imati priliku doći počastiti relikviju. Potom će biti prenesena u samostansku Crkvu svetog Antuna Padovanskog Vinkovci gdje će 8. listopada cijeli dan biti tamo uz prigodni program što će fratri u Novom Selu i u Maloj crkvi organizirati za sve one ljude koji žele na takav način izraziti čast svetome Franji, pomoliti se za sebe, za svoje nakane, obitelji i ono što im je potrebno u životu.

„Vidimo se s radošću, čekam dolazak u svoj rodni grad, ovaj put s relikvijom svetoga Franje”, rekao je fra Vladimir Vidović.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno