14 C
Vinkovci
Nedjelja, 6. listopada 2024.

Oni žele što i svi: biti prihvaćenima i dobiti priliku

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Važno je kada se uspjesi prepoznaju i priznaju u zajednici, a posebno raduje kada je riječ o onima koji se za svoja postignuća moraju potruditi i više od drugih. Među takvima je i mlada parasportašica iz Nuštra Ana Marija Kovač (18).

Ana Marija i ove je godine među dobitnicima priznanja Općine Nuštar. To je već drugo priznanje za najuspješniju općinsku parasportašicu, koje je primila na Dan općine, 5. listopada. Važan je to događaj za nju i za njezinu obitelj kao još jedan iskorak kada je riječ o inkluziji osoba s invaliditetom čiji značaj nastoje uvijek isticati.

Uključivanje osoba s invaliditetom u sve sfere života za njih i njihove obitelji je neprocjenjivo važno. Posebno mjesto tu ima inkluzivno obrazovanje na koje, prema konvenciji UN-a, imaju pravo sve osobe s invaliditetom. Sažeto to znači da svako dijete ima pravo na obrazovanje u skladu sa svojim mogućnostima. Nisam kompetentna da pričam o posebnim oblicima školovanja, mogu samo iznijeti naše iskustvo o inkluzivnom obrazovanju naše kćeri i koliko nam je značio pristup prema njoj, primjerice, u nuštarskom vrtiću i osnovnoj školi“, ističe majka Sanja Kovač.

Ana Marija, čija je dijagnoza visoko funkcionirajući oblik autizma ili Aspergerov sindrom, rođena je kao zdravo dijete i razvoj je prve dvije godine tekao kao i kod druge djece redovnog razvoja. Nakon 2,5 godine započela je regresija, kada je gubila već usvojene riječi, rečenice, pjesmice i počela je i fizički regresirati.

Odmah smo reagirali i uključili ju u sve tada dostupne postupke rehabilitacije: logopedske, radno terapijske, fizioterapeutske, psihologijske… Svakodnevno smo odlazili na višesatne terapije, vrlo često i u četiri grada u istom danu, Osijek, Vukovar, Županju i Vinkovce. Sada s odmakom vremena ni sama ne znam kako smo sve to uspijevali organizirati i stići jer mi oboje roditelja smo radili, ali kako vele, kad ima volje, ima i načina“.

S 3 godine Ana Marija je krenula u vrtić u Nuštru iz kojega nose iskustvo odlične suradnje.

Važno je za rehabilitaciju djece s posebnim potrebama biti uključen u redovan oblik obrazovanja i to na svim razinama, predškolskoj, osnovnoj, srednjoj, jer tada djeca s posebnim potrebama kopiraju obrasce ponašanja djece bez poteškoća, trude se biti sličniji, obogaćuju rječnik, jednom riječju socijaliziraju se“, ističe Sanja Kovač.

Osnovnu školu u Nuštru Ana Marija je završila po redovitom programu uz individualizirane postupke uz pomoć pomoćnika u nastavi.

Taj oblik obrazovanja za nju je bio izvrstan. Suradnja škole, učiteljice, nastavnika, stručnih službi, s nama roditeljima i pomoćnicom u nastavi bila je izvrsna i rezultirala je s njezinim odličnim uspjehom“.

Izuzetno je nadarena za matematiku i fiziku, kao i za crtanje, ali u srednjoj školi nije otišla u tom pravcu te je sada učenica 3. razreda Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara i školuje se za fizioterapeutskog tehničara po redovitom programu uz individualizirane postupke uz pomoć pomoćnika u nastavi.

Poseban dio njezinoga života je plivanje kojim se već godinama uspješno bavi. Upravo PK Cibalae Vinkovci primjer je kako poticati i voditi osobe s poteškoćama u sportu i socijalizaciji koju sport omogućava.

S njezinih 3,5 godine zbog dijagnosticirane parapareze, pored svakodnevnih fizioterapeutskih vježbi, uključili smo Ana Mariju u obuku neplivača, a nakon dvije godine upisali smo je u plivački klub u koji su uključena djeca s poteškoćama i djeca bez poteškoća. Tako da Ana Marija već 15 godina trenira plivanje. U PK Cibalae Vinkovci silno potičemo inkluziju jer smatramo da je ovakav oblik rada i uključivanje djece s poteškoćama i osoba s različitim oblikom invalidnosti u što aktivnije i ravnopravnije sudjelovanje u društvu, na dobrobit i društva i osoba s invaliditetom koje tako mogu ostvariti svoj puni potencijal. Mislim da ga je Ana Marija ostvarila“.

A da je tomu doista tako govori titula državne prvakinje u paraplivanju, titula najbolje mlade parasportašice Hrvatske za 2022. godinu te ogroman broj medalja na paraplivačkim natjecanjima, više od 300.

Smatramo to posljedicom inkluzivnog načina treniranja plivanja u PK Cibalae Vinkovci“, ističe Sanja Kovač uz poruku: “Djeca s poteškoćama u razvoju žele ono što svi žele: da budu prihvaćeni i da im se pruži prilika!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno