16 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 7. listopada 2024.

Mladi filmaši iz Gunje osvojili 1. nagradu na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Više od autora

- vl promo-

Dva mlada člana filmske družine Mladi SKIG-ovci iz Gunje, Ajdin Alić i Lorena Perek, zajedno sa svojom mentoricom dr. sc. Anitom Tufekčić, predstavili su svoja dva filma na 62. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 12. Smotri hrvatskog školskog filma, koje su održane u Varaždinu od 3. do 6. listopada 2024. godine.

Njihov film „Gunjanski Magazin GuMa“ osvojio je 1. nagradu stručnog žirija i 2. nagradu dječjeg žirija u kategoriji TV reportaže. GuMa donosi pregled važnih događanja u školskoj 2023./2024. godini kroz četiri priloga – od oslikavanja školskih zidova do života učenika bez mobitela. Ovaj nastavak emisije, koji se vraća nakon verzije iz 2002. godine, realiziran je kroz projekt “Filmska pismenost u školi”, financiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Film možete pogledati na poveznici.

Drugi film, „San ili java“, nastao je u radionici (za)igranog filma na 14. Ljetnoj školi filma Gunja, a prati učenika Ajsela koji tijekom dosadne nastave zaspi i sanja kako cijela škola spava. U scenariju i režiji oba filma sudjelovala je cijela filmska družina pod vodstvom dr. sc. Anite Tufekčić i redatelja Marka Dugonjića. Film možete pogledati na poveznici.

FOTO: OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja & Multimedijalni centar Studio Kreativnih Ideja Gunja

Ove dvije manifestacije, koje su se održavale paralelno, okupile su mlade talentirane filmaše iz osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Na Reviji je prikazano 67 filmova, dok je na Smotri predstavljeno 42 djela osnovnoškolaca i srednjoškolaca.

Mladi filmaši iz Gunje, nakon ovog uspjeha, uskoro će predstaviti svoje radove i na međunarodnom FIFES festivalu smijeha u Luki, koji se održava ovog petka.

Više informacija i kompletan popis nagrađenih filmova možete pronaći ovdje.

FOTO: OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja & Multimedijalni centar Studio Kreativnih Ideja Gunja

Povezani članci

- vl promo-


Posljednje objavljeno